Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Jak można wylistować listę aktualnie uruchomionych usług oraz te zainstalowane, które można uruchomić?
Chodziło by mi raczej o polecenie update-rc.d.
Odświeżam. Są jeszcze jakieś fajne aplikacje do tego? sysv-rc-conf fajny, ale przydało by się coś bardziej automatycznego. Co oznacza "S" w nim?
"S" to runlevel "Standard" czy coś w tym stylu. W każdym razie domyślnie podnosi się to co w "S" + to co w "2".
ls -l /etc/rcS.d/ ls -l /etc/rc2.d/
A może *bunt* ?
http://packages.debian.org/squeeze/bum
Webmin też się nieźle nadaje.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-02-22 22:30:51)
ArnVaker napisał(-a):
"S" to runlevel "Standard" czy coś w tym stylu. W każdym razie domyślnie podnosi się to co w "S" + to co w "2".
Kod:
ls -l /etc/rcS.d/ ls -l /etc/rc2.d/
S normalnie oznacza "Single" (Single-user), w Debianie jednak bardziej pasuje tu określenie, te które zaproponował @ArnVaker. Te usługi ładują się przed innymi, czyli najpierw S, potem 2 w normalnym przypadku. Są ładowane nawet w "single user mode", czyli S i później 1
Ostatnio edytowany przez panjandrum (2011-02-23 11:16:43)
Rozumiem, bo miałem wątpliwość co do S i 1, bo dla mnie znaczyło to to samo. Powiedzmy, że rc-sysv-conf mi starczy, webminem pewnie się zainteresuje. Coś a'la frescowego ;)