Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-05-24 22:08:20

Grzeslaw - Użytkownik

Grzeslaw
Użytkownik

RX errors

Witka

Ostatnio na swoich 2 dedykowanych maszynkach wpiętych do jednego switcha zaczeły pojawiać się errory pakietów RX. Przypuszczalnie przyczyną ich wystepowania były walnięte patchcordy. Generalnie problem przejawiał się tym, że stronka mega muliła, a wjazd na ssh zajmował nawet 20-30sek. Przed chwilą wymienili mi patchcordy i problem ustał. Jednak błędy dotychczas naliczone cały czas znajdują się na interfejsie. No i teraz moje pytanko: czy aby je usunąć musze zrestartować interfejs sieciowy? Generalnie mam tam już uptime prawie 2lata i nie troszkę się boje restartu ;-) Olać to i zostawić czy też restartować serwerek. żadnego wjazdu typu kvm llo nie mam, a serwer jest w usa więc wolałbym uniknąc restartu.

#2  2009-05-24 22:50:01

kayo - Członek DUG

kayo
Członek DUG

Re: RX errors

J bym zostawil... skoro juz dziala

Having a Windows 95 box hooked to the internet is akin to walking naked into a prison carrying a carton of cigarettes.
-----------------
jid: kayo77//gmail.com  gg #1046710

#3  2009-05-25 00:50:05

Grzeslaw - Użytkownik

Grzeslaw
Użytkownik

No ... też tak myślę, ale widzę, że znowu rosną te błędy mimo, że wszystko działa poprawnie; także chyba będę musiał restarta tak czy siak walnac, bo moze byc to karta sieciowa też [;

#4  2009-05-25 07:46:28

tomii - Członek DUG

tomii
Członek DUG

Wszystko zależy w jakim tępie rosną, jak powoli to podobno nie ma się co przejmować- jeżeli teraz ci rosną ale wszystko działa dobrze.

#5  2009-05-25 10:49:43

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

zreszta skoro problem dotyczy kilku kompow na jednym switchu to naturlnym podejrzanym jest switch a nie patchcordy (jak nik ich nie rozciaga/rozrywa to co ma sie w nich psuc - to w koncu kawalek kabla)

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#6  2009-05-25 11:18:39

Grzeslaw - Użytkownik

Grzeslaw
Użytkownik

Heh no tak, ale ja tam nie wiem, co oni tam robią, nie mam monitoringu z ich serwerowni. Z autopsji wiem, że takie problemy pojawiają się najprawdopodobniej jeśli problemem jest patchcord, potem sieciowka a na konciu dopiero podejzenie na switcha. Ale faktycznie problem wygląda na switcha, bo mam do niego 2 kompy wetkniete. i oba zachowuja się podobnie. Znaczy jak pisałem, teraz wszystko działa. ale pare błędów przyrosło. Teraz zapisze sobie ile ich jest obecnie, i napisze jak spora jest różnica w błędach w ciagu doby.

#7  2009-05-25 16:41:56

tomii - Członek DUG

tomii
Członek DUG

To zapisz jeszcze ile przybyło ogólnie przesłanych przez ta dobę.

#8  2009-05-26 12:05:42

Grzeslaw - Użytkownik

Grzeslaw
Użytkownik

Okazało się, że na pierwszym serwerze przybyly 22pakiety RX w błędach, natomiast w drugim 0. Co sugerujecie?

#9  2009-05-26 14:17:18

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

nie sa to duze wartosci, wiec jezeli wszystko od strony uzytkowej jest ok to mozna nic nie robic (ale pamietac na wypadek problemu o tym ze cos z tym sie dzialo ...)

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#10  2009-05-26 15:00:37

Grzeslaw - Użytkownik

Grzeslaw
Użytkownik

okey dzienki za info!

Jednak cały czas mnie zastanawia; skąś te błędy muszą iść co nie, jak podejrzewacie -switch?

A no i czy ma ktoś odpowiedź na moje pytanie z tematu - jak je usunąć? Czy jedyną możliwością jest restart serwera? Interfejsu raczej restartować nie chce, bo nie mam żadnego innego dostępu niż po eth do niego.

Ostatnio edytowany przez Grzeslaw (2009-05-26 15:02:23)

#11  2009-05-26 22:21:58

tomii - Członek DUG

tomii
Członek DUG

Ja miałem podobny problem i gdzieś przeczytałem że taki błędy są zupełnie naturalne i jeżeli nie ma ich dużo to nie należy się przejmować. Wynikają ponoć z samej zasady funkcjonowania sieci.
Poza tym patrząc że np na kilkaset tysięcy przesłanych pakietów przy 20 wystąpiły błędy to jest całkiem nieźle.

#12  2009-05-26 23:00:01

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

tomii napisał(-a):

Ja miałem podobny problem i gdzieś przeczytałem że taki błędy są zupełnie naturalne i jeżeli nie ma ich dużo to nie należy się przejmować. Wynikają ponoć z samej zasady funkcjonowania sieci.

to moglo byc prawda, ale kilkanascie lat temu - teraz sie uzywa switchy a nie hubow ... wiec nie powinno byc kolizji, itp ...

Kod:

RX packets:58115535 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:101493125 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0

Stopka forum