Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
W sieci używany jest lanchatpro do komunikacji w LAN pod Windows, ja pracuje na Debianie i szukam zastępcy tego programiku aby wszystko działało kompatybilnie z resztą...
Druga sprawa to DirectConnect do wymiany plików, cała nazwa pliku to DCplusPlus-0.691.exe, a więc wersja 0.691 i też poszukuję tutaj kompatybilnego odpowiednika pod Debiana... DC działa w obrębie lokalu, a zatem HUB lokalny jest postawiony.
http://linux.softpedia.com/get/Communications/Chat/LANChat-4877.shtml ale najnowsza to chyba 1.3 wersja jest
tylko wersja 1.x spod linuxa powoduje wieszanie windowsowych wersji 2.x i trzeba nakładac patcha
Co do DC++ to bardzo dobrze sprawdza się Linuxdcpp
Co do LanChata for Linux to posprawdzalem troche itp .. czy prace nad nim nie "zawiesiły" się nieco (strony główne projektu niedostępne, forum nieruszane pewnie od 2003 roku)? Czy ktoś w chwili obecnej z tego programu korzysta? Ponadto ściągnąłem program z linku, który wyżej został podany i mam w nim pliki:
BUGS COPYING lanchat.lsm lc_main.c README TODO
ChangeLog lanchat.h lc_funcs.c Makefile ROUTING
Pytanie brzmi.. jak to zainstalować... bo w pliku README jest napisane:
Program needs ncurses library (minimum ncurses version 1.9.4)
You can get the latest version from the anonymous FTP archive sunsite.unc.edu
Check and edit the lanchat.h 'customization area' supplied with the package.
It's very likely that you won't need any modifications to the lanchat.h.
Run 'make' and wait for a successful compile.
Enjoy :)
Pliku ./configure nie ma .. więc zbiło mnie to z tropu, ale według tego co przeczytałem zapuściłem samo "make". I powstał plik wykonywalny wyglądający jak EXE o nazwie LANChat, ale nie uruchamia się...
Co do DC++ to bardzo dobrze sprawdza się Linuxdcpp
Wypróbuję...
@EDIT
linuxdcpp bangla aż miło... problem pozostaje z lanchatem
Ostatnio edytowany przez kondzio14 (2009-05-23 13:08:59)