Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam serdecznie. Zainstalowałem sobie konsolowy komunikator "centerim" i mam duży problem z polskimi znakami.
W ustawieniach "Konwersja stron kodowych" ustawłem wszystkie możliwe konfiguracje i nadalmam krzaki.
Moje środowisko to Debian KDE a oto mój locales
serwer:/home/dred# locale LANG=pl_PL.UTF-8 LC_CTYPE="pl_PL.UTF-8" LC_NUMERIC="pl_PL.UTF-8" LC_TIME="pl_PL.UTF-8" LC_COLLATE="pl_PL.UTF-8" LC_MONETARY="pl_PL.UTF-8" LC_MESSAGES="pl_PL.UTF-8" LC_PAPER="pl_PL.UTF-8" LC_NAME="pl_PL.UTF-8" LC_ADDRESS="pl_PL.UTF-8" LC_TELEPHONE="pl_PL.UTF-8" LC_MEASUREMENT="pl_PL.UTF-8" LC_IDENTIFICATION="pl_PL.UTF-8" LC_ALL=
Proszę was o pomoc.
Zainstaluj centerim-utf8
Co ciekawe to mam zainstalowaną paczke i nadal ten problem występuje.
serwer:/home/dred# aptitude search centerim-utf8 i enterim-utf8 - A text-mode multi-protocol instant messeng serwer:/home/dred#
Może trzeba jeszcze coś ustawić ?
Przepraszam już wszystko chodzi, myślałem że ta paczka spolszczy tylko program i uruchamiałem poleceniem centerim
a trzeba było enterim-utf8 .
Czy to są dwia różne programy?
Ostatnio edytowany przez dred (2009-05-16 17:01:45)
W debianie mozna powiedzieć że tak.
Inaczej skompilowane (z innymi opcjami)
Ilin dziękuje Tobie za pomoc.
Wszystko gra jak trzeba.