Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czesc
Jestem na etapie poczatkujaco/średnio zaawansowanym i mam problem z serwerem poczty. Mozecie mi wyjasnic jak to jest zorganizowane w przedsiebiorstwach hostingowych ze poczta/domena dzialaja 24h? Chodzi o to jak jest rozwiazywany problem np. awarii zasilania, awarie lacza itp. Strona x.pl ma zawsze jeden IP i jak lacze o tym numerze chwilowo pada to poczta i domena tez powinny ale jednak o2 czy onet dzialaja zawsze i w kazdych warunkach (prawie) na tym samym ip. Bede bardzo wdzieczna ze wszelkie wyjasnienia lub ewentualne wskazówki gdzie szukać dalej (tylko prosze bez linkow do wyszukiwarek jesli mozna bo tam tez szukam;P)
pzd
Robi się kilka serwerów pocztowych z wykorzystaniem balancera, który przełącza na działający serwer. Serwery się monitorują, który aktualnie działa z użyciem heartbeat-a. Serwery trzymają maile na współdzielonej bazie danych lub macierzy. Baza danych może być również sklastrowana lub chociaż replikowana. Jakoś tak po krótce. Trzeba dbać jedynie o działanie balancera, ale mniejsze prawdopodobieństwo jego zepsucia niż awaria serwera poczty.
Bardzo dziękuje za szybko odpowiedz :) Jeszcze tylko pytanie a co w przypadku kiedy pada lacze ?
Jest kilku dostawcow sieci. Nie ma co sie martwic takimi rzeczami. Proby dostarczenia maila nastepują przez kilka h. Łącze czy prąd zawsze w takim czasie uda sie naprawic. No chyba ze ktos swiatlowod przecial
1. To jak tłumaczyć niezawodność oraz dostępność czołowych portali? Tylko tym, że sa w posiadaniu dobrego lacza? Jakos nie chce mi sie wierzyc, ze przedsiebiorstwa hostingowe uzalezniaja prace ilus tam setek (lub tysiecy) ludzi - swoich klientow (jesli ktos uzywa poczty do pracy) od niezawodnosci lacza. Przepraszam za dociekliwosc ale jestem bardzo zainteresowana tymi sprawami:).
kayo napisał(-a):
Proby dostarczenia maila nastepują przez kilka h.
2. A nie jest tak, że jak moj serwer poczty nie działa to nadawca wiadomosci, który chcial mi cos wyslac od razu otrzymuje zwrot z informacjami o bledach?
gosia21 napisał(-a):
1. To jak tłumaczyć niezawodność oraz dostępność czołowych portali? Tylko tym, że sa w posiadaniu dobrego lacza? Jakos nie chce mi sie wierzyc, ze przedsiebiorstwa hostingowe uzalezniaja prace ilus tam setek (lub tysiecy) ludzi - swoich klientow (jesli ktos uzywa poczty do pracy) od niezawodnosci lacza. Przepraszam za dociekliwosc ale jestem bardzo zainteresowana tymi sprawami:).
Takie firmy mają po kilka łącz do różnych operatorów + łącza zapasowe. Jak któreś łącze padnie, to ruch zaczyna iść zapasowym, albo łączami do innych operatorów.
gosia21 napisał(-a):
kayo napisał(-a):
Proby dostarczenia maila nastepują przez kilka h.
2. A nie jest tak, że jak moj serwer poczty nie działa to nadawca wiadomosci, który chcial mi cos wyslac od razu otrzymuje zwrot z informacjami o bledach?
To już zależy od ustawienia serwera SMTP. Zazwyczaj serwer SMTP kilkukrotnie próbuje wysłać pocztę do odbiorcy, za każdym razem zwiększając przerwę pomiędzy próbami.
1. zgodnie z dobrymi zwyczajami SMTP proby wysylania maila sa ponawiane co rosnacy odcinek czasu przez na ogol 7 dni ... (pierwsza proba zazwyczaj nie pozniej niz 0.5h) czesto po pierwszych 24 i 48 godzinach uzytkownik dostaje maila zwrotnego z ostrzezeniem ze przez ten czas nie udalo sie dostarczyc jego wiadomosci ...
1a. jakby pierwsza nieudana proba konczyla sie zwrotka to nie dzialalyby systemy greylist ...
1b. zwrotka koncza sie definitywne bledy zdfalnego smtp takie jak "nie ma tu takiego konta"
2. robi sie zestaw kilku lacz + czesto osobiscie bierze udzial w wezlach wymianu ruchu ... routing opiera sie na BGP dzieki czemu mamy wplyw na ktorym laczu wystawiamy nasze numerki ip (oczywiscie aby to chodzilo musza byc to numerki typu PI lub musimy miec odpowiednia pozycje w ripe - byc LIRem ...)
3. stosuje sie duze ups'y (kilkase kVA) + kilka lini zasilania miejskiego z SZR oraz czesto takze zasilanie z agreegatow pradotworczych ...
Ostatnio edytowany przez bercik (2009-05-08 20:17:03)
Dziekuje bardzo wszystkim:) Teraz mam zajęcie na najbliższy tydzień;P
pzd
Jeśli chodzi o te największe portale, to one chyba są umiejscowione w centrach danych, a tamte są wpięte bezpośrednio do szkieletu. więc jak nie ma onet.pl/wp.pl tzn że nie działa internet w całym kraju :)
MarekO napisał(-a):
Jeśli chodzi o te największe portale, to one chyba są umiejscowione w centrach danych, a tamte są wpięte bezpośrednio do szkieletu. więc jak nie ma onet.pl/wp.pl tzn że nie działa internet w całym kraju :)
Co rozumiesz przez szkielet? Szkielet internetu? To że nie działa wp, albo onet wcale nie oznacza, że nie działa Internet w całej Polsce. Może się zdarzyć, że operator, od którego mamy łącze straci łączność z operatorami podłączającymi np. onet ( albo nie ma z nimi umowy na odpowiedni tranzyt)