Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Zainstalowałem sobie na świerzym systemie (lenny) mysql-server-5.0.
No i o dziwo nie ma konta usera root. Jedynie jak mogę wjechać, to na usera -udebian-sys-maint. Jednak gdy tam chce dodać konto adminowe, to syczy mi ze nie mam uprawnień, i fakt:
mysql> CREATE USER 'admin'@'localhost'; Query OK, 0 rows affected (0.00 sec) mysql> GRANT ALL PRIVILEGES ON *.* TO 'admin'@'localhost' WITH GRANT OPTION; ERROR 1045 (28000): Access denied for user 'debian-sys-maint'@'localhost' (using password: YES)
Dlaczego nie ma konta root?
Jak mam te konto teraz utworzyć?
Jeśli dobrze wnioskuje konto udebian-sys-maint jest kontem do odpalania mysql w debianie tak?
Również gdy opdalam mysql-safe, albo robie rpkg-reconfigure mysql... to też nie chce łykać hasła. Co moze byc nie tak?
...First we install MySQL 5.0 like this:
apt-get install mysql-server mysql-client
Create a password for the MySQL user root (replace yourrootsqlpassword with the password you want to use):
mysqladmin -u root password yourrootsqlpassword
...
Trafiłem?
to co zwraca mysqladmin -u root password yourrootsqlpassword?
Po defautlowej instalacji woogle nie ma uzytkownika root jest tylko ten systemowy debianowy: debian-sys-maint, a on nie jest w stanie stworzyć konta root, heh i bądź tu mądry.
root@hp1:~# mysqladmin -u root password hyyc mysqladmin: connect to server at 'localhost' failed error: 'Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: NO)'
No nic INSERTNALEM roota z palca, ale dalczego go nie bylo to za cholere nie wiem [;
pewnie pewnie duzo posiedzialem zanim tu napisalem. Po prostu nie bylo usera root w tabeli user
Grzeslaw napisał(-a):
No nic INSERTNALEM roota z palca, ale dalczego go nie bylo to za cholere nie wiem [;
Witam, odkopuje watek bo mam ten sam problem. W jaki sposob go "INSERTNALES"? ;-)
sam sobie odpowiem - przyczyna "nietworzenia" usera 'root' sa uprawnienia 755 dla /tmp, po zmianie na 777 i reinstalacji myslq-server jest ok