Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
Kiedyś istniał skrypt Qinstall - automatyzujący instalację Qmaila.
Można go było pobrać z tego adresu: wget http://www.metin.org/static/files/Qinstall-1.2.tgz
Teraz przekopałem dośc starannie google - i skryptu ani śladu - jest natomiast sklep - który sprzedaje jego nowszą wersję.
Czy ktoś nie wie - skąd można pobrać tą starą wersję - lub może ma ten skrypt w wersji GPL - i może się nim podzielić?
Pozdrawiam
a /usr/bin/build-qmail z qmail-src?
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-04-20 10:50:58)
Qinstall 0,5 to wersja zabytkowa ( 9 czerwca 2004 - jeśli się nie mylę) - ale spróbuję zmusić ją do roboty, z tą tylko różnica - że nie widzę w niej patchy potrzebnych (i używanych) obecnie - poza podstawowymi.
Natomiast skrypt na szczęście można edytować - więc może uda się go doprowadzić do stanu obecnej używalności - porównując go z dokumentem Life with Qmail i ebuild'em z gentoo.
Co do build-qmail - to ta sama sytuacja - patchowanie i patchowanie - za to przy budowaniu paczki sypie błędami..
Dochodzę do wniosku - że najlepszym sposobem do instalacji qmaila (od razu w chroocie) jest stworzenie folderu - lub partycji na chroota - potem otworzyć ten folder w terminalu - pobrać stage -gentoo-hardened oraz portage - potem dodać flagi jakie nas interesują w /nazwa_folderu/etc/make.conf albo /folder/etc/portage/package.use - potem odpalić chroota (i podmontować tam proc i dev) - następnie emerge netqmail - potem z psem na spacer - i gotowe.
Dzięki za pomoc - przydała się.
Nawiasem mówiąc - nie wiem dlaczego sam nie trafiłem na adres - http://www.oltenia.ro/download/pub/linux/qmail/qins … sh-0.5.tar.gz - przeszukałem kilkadziesiąt linków z google i nic.
Jeszcze raz dzięki.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2009-04-20 12:06:53)
a jak by ktoś szukał http://www.filewatcher.com/b/ftp/ftp.gelecek.com.tr … tall.0.0.html
Jakby ktoś szukał -najmłodsza wersja z 2002-11-21.
Od tego czasu troszkę się zmieniło - i w językach programowania, i w działaniu poczty - i przede wszystkim w sposobie patchowania Qmaila.
Najlepszym obecnie sposobem jest jednak netqmail-1.06 + Gentoo.
Można też w chroocie Gentoo - przy pomocy funkcji ebuild przygotowć źródła z nałożeniem patchy, a następnie skompilować w Debianie - jeśli na tym systemie ma chodzić - lub skompilować i zbudować do paczki tbz - a następnie rozpakować ją w Debianie. Jeśli wersje gcc, perla i pythona są jednakowe w obu systemach - to działają wszystkie programy - moduły - qmail-smtp, qmail-send, qmail-quene, tcpserver, sslserver, qmail-scanner itp.
Natomiast damontools jest w paczce na Ubuntu - pewnie na Debiana też pasuje.
Mimo wszystko dzięki.
Pozdrawiam
Jacekalex napisał(-a):
Można też w chroocie Gentoo - przy pomocy funkcji ebuild przygotowć źródła z nałożeniem patchy, a następnie...
Chciałbym zwrócić uwagę na trzeci post w tym temacie. Pełen automat.
Witam
Próbowałem ten "pełen automat" na stabilnej dystrybucji Debian Lenny 5.02.
Po pierwszej nieudanej próbie - do drugiej się przygotowałem staranniej.
Proces działania skryptu nagrałem przez polecenie
script BudowaQmaila.txt
oraz
strace -o /tmp/buildQmail.log build-qmai
Rezultat był bardzo ciekawy - co prawda niezgodny z przeznaczeniem - logu strace było kilka tyś. linni - w obu logach komunikaty error i kilka innych + failed na koniec.
Dobry automat - to jednak z ebuilda - tam po 15 minutach miałem działającego Qmaila, natomiast był błąd w vpopmail - jeden z modułow tego pakietu daje efekt w postaci segmentation fault, lecz to nie wina Gentoo - ale błędu w źródłach - próbowałem go kompilować ze źródeł oryginalnych - efekt był ten sam.
Dotyczy pakietu vpopmail - wersje od 5.4.25 do 5.4.28 - sprawdzone na dwóch wersjach Gentoo i jednej Ubuntu.
Swoją drogą fajnie - że powstaje Debian bazujący na portach FreeBSD.
Jeśli kiedyś powstanie idealny system na bazie Linuxa - to połączy sytem pakietów Debiana z drzewem portage z Gentoo - lub portów z BSD.
Pozdrawiam
Jacekalex napisał(-a):
Swoją drogą fajnie - że powstaje Debian bazujący na portach FreeBSD.
Nie na portach, z FreeBSD jest jądro — cała otoczka z Debiana.
Choć pewnie będzie możliwość korzystania z portów, zamiast APT-a.
Stał się cud.
Lenny - świeża instalacja OS, Qmail zbudowany poleceniami build-ucspi-tcp i build-qmail i chodzi.
Za to w cudownych repozytoriach żadnego programu do wypełnienia QMAILQUENE nie widzę - budowanie qmail-scannera czy simscana sypie błędami - lecz walczę z tym.
Jednak zbudowanie i skonfigurowanie tego całego interesu w Lennym jest troszkę trudniejsze - niż w Gentoo_hardened.
Powód stawiania serwera na Lennym - tylko 1.
- działający (z paczki) vpopmail wersja 5.4.17.
Dostępne w Gentoo wersje od 5.4.20 do 5.4.26, oraz 5.4.28 ze źródeł mają jednakowy błąd - moduł uwierzytelniający vchkpw daje efekt naruszenia ochrony pamięci (SEGMENTATION FAULT) - przy próbie uruchomienia.
Ale to głębszy problem (wszystkich OS-ów) - http://www.google.pl/search?hl=pl&lr=&ei=Rg … &spell=1.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2009-10-27 15:19:27)
Strony: 1