Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-04-13 18:55:36

Grzeslaw - Użytkownik

Grzeslaw
Użytkownik

HP Promiliant na debianie5 (raid 1)

Witam

Pierwszy raz próbuje odpalić raida hardwarowego na debianie. I prosze o poradę osób które już to robiły nt. jaka jest kolejność kroków do odpalenia raida1 na świerzym debianie. Chodzi mi o wypunktowanie krok po kroku co kiedy towrzyć. Kombinuje ale coś nie chce mi trykać. W api za biosem do raida, konfiguruje prawdiłowo, jednak chyba coś mieszam z kolejnością, bo się nie tworzy.

Pierw tworze raida, a potem instaluje debiania i partycjonuje identycznie dyski, czy tez pierw instaluje na jednym dysku a potem aktywuje raida w tym api za biosem? Czy jeszcze inaczej?

Dodatkowo widzę iż jest oprogramowanie które należy wgrać, po instalacji systemu: http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupport/Dr … =en&cc=us
Instaluje je je zaczyna mi słuchać coś na 2 portach, ale nie synchronizują się dane, Plis dajcie mi przepis, jak kolejno krok po kroku utworzyc tego raida i jak powinien on być widoczny w systemie?

Pozdr

#2  2009-04-21 10:47:02

maro - Użytkownik

maro
Użytkownik

Re: HP Promiliant na debianie5 (raid 1)

Ja n HP Proliant 150 robiłem w ten sposób:
1. Pierwsze uruchomienie serwera menu kontrolera raid.
2. Utworzenie macierzy
3. System widzi ją jako jeden dysk (całą macież)
4. Normalnie zainstalowałem debiana
Z tym że ja robiłem raid0 ale skoro robisz na hardwarowym kontrolerze to raczej tak samo...

#3  2009-04-22 10:46:59

Grzeslaw - Użytkownik

Grzeslaw
Użytkownik

Dobra, dupa z tym pseudo kontrolorem.

Okazało się, że defaultowy kontroler na tej płycie jest tzw. fake-raidem, który fajnie w biosie się konfiguruje i zrobisz synchronizację, ale aby to działało jak na radia1 przystało, czyli na bierząco sync partycji, musisz mieć soft :-) Co mało fajne sterowniki są wypuszczone puki co tylko na windowzy, suse i redhata, czyli same komercyjne dystrybucje. Z rozmowy z konsultantem w HP dowiedziałem się iż hp powoli zaczyna wspierać debiana i powoli zaczyna do co poniektórych serwerów pisać stery, jednak na chwilę obecną do debiana dla tej maszyny wsparcia nie ma.

Anyway stwierdziłem, że tak czy siak, fake-raid nie ma zabardzo sensu, jeśli i tak korzysta z softwaru, a jest to kontroler na płycie. Tak wiec ja widzę 2 rozwiążania, w przypadku kupowania takiej maszyny, i chęci posiadania raida, należy kupić dodatkowy kontroler w hp, który w pełni obsłuży hardwarowego raida. Druga opcja to taka jaką zastosowałem ja czyli po prostu odpaliłem softwarowego raida.

Także tyle w tym temacie ;-)

#4  2009-05-09 19:52:08

maro - Użytkownik

maro
Użytkownik

No ja w swojej maszynce mam dodatkowy kontroler SAS i na tym dyski.
Wiec mi po konfiguracji widziało jako jeden dysk! :)

Stopka forum