Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam :)
Od wczoraj jestem posiadaczem laptopa. Tymczasem korzystam z Visty, mam jednak 80 G nie przydzielonej powierzchni dyskowej pod Debiana i do tego jedną wątpliwość.
Ilekroć przy instalacji Debiana widzę wybór: system podstawowy, środowisko graficzne itd. mam cichą nadzieję, że jak kliknę środowisko graficzne to będę miał wybór Gnome/KDE, no i zawsze jest tylko Gnome i przymusowe ponowienie instalacji.
Instaluję więc system bazowy, a potem z wiersza poleceń dodaję kdebase, kdm, kmix, mc, alsa-base, alsa-utils, alsa-oss, synaptic i polskią lokalizację do KDE.
I tu moje pytanie. Z czym wiąże się zaznaczenie laptop przy wyborze składników instalacji. Np. zaznaczam system podstawowy, laptop i klikam ok, co się zainstaluje?
Dziękuję za odpowiedź,
suncez
Wg /usr/share/tasksel/debian-tasks.desc (jestem prawie pewien, że właśnie tu znajdują się rzeczone zestawy) wybór laptop zaowocuje instalacją pakietów acpid, hibernate i anacron.
Ilekroć przy instalacji Debiana widzę wybór: system podstawowy, środowisko graficzne itd. mam cichą nadzieję, że jak kliknę środowisko graficzne to będę miał wybór Gnome/KDE, no i zawsze jest tylko Gnome i przymusowe ponowienie instalacji.
Wybierz wariant pierwszej CD z KDE.
Hmm... Mam pobrane 4 płytki DVD z Lennym, na stacjonarnym nie mam kłopotów z instalacją. Nie instaluję całego KDE (3.5.10), bo zestaw programów mi nie odpowiada. Po prostu nie wiem co oznacza i jakie pakiety pociągnie opcja laptop. A przecież jeśli pod tą nazwą kryją się np. zaawansowane zarządzanie energią, kernel-laptop, ale bez doczepionego środowiska graficznego, to warto zaznaczyć.
Instaluje sie normalny kernel.
Niedawno instalowałem na lapku.
Ta opcja prawdopodobnie oznacza dokładnie to co napisał azhag
Oszczędzanie energi musisz sobie i tak sam ustawić.Debian nie robi prawie nic za użytkownika.
P.S.Ściąganie 4dvd jeśli ma się neta jest bezcelowe bo szybko i tak sie one zdeaktulizują.
Ups! nie zauważyłem pierwszej linijki postu azhaga, dziękuję za odpowiedź i zwrócenie uwagi. Ściągam wszystko, bo zwykle mam wtedy do dyspozycji bardzo szybkie łącze, a zdarzało mi się, że np. brak kernel-source uniemożliwiał mi kompilację sterowników karty sieciowej. Ręczne dokładanie pakietów jest uciążliwe.
Ostatnio edytowany przez suncez (2009-04-08 08:41:53)
P.S.Ściąganie 4dvd jeśli ma się neta jest bezcelowe bo szybko i tak sie one zdeaktulizują.
Wydanie stabilne tak szybko i tak bardzo się nie zdezaktualizuje.
Sprawdziłem pakiety empirycznie (te „opcje” uruchamia się za pomocą porgramu tasksel), zainstalowane zostały (za dziennkiem aptitude):
Zostanie zainstalowanych 21 pakietów, usuniętych 0 pakietów. Zostanie zajęte na dysku: 5714kB =============================================================================== [INSTALOWANY, ZALEŻNOŚCI] bluez-utils [INSTALOWANY, ZALEŻNOŚCI] finger [INSTALOWANY, ZALEŻNOŚCI] libapm1 [INSTALOWANY, ZALEŻNOŚCI] libcpufreq0 [INSTALOWANY, ZALEŻNOŚCI] libdaemon0 [INSTALOWANY, ZALEŻNOŚCI] libpcsclite1 [INSTALOWANY] acpi [INSTALOWANY] acpi-support [INSTALOWANY] anacron [INSTALOWANY] apmd [INSTALOWANY] avahi-autoipd [INSTALOWANY] bluetooth [INSTALOWANY] cpufrequtils [INSTALOWANY] hibernate [INSTALOWANY] nvclock [INSTALOWANY] pcmciautils [INSTALOWANY] powertop [INSTALOWANY] toshset [INSTALOWANY] vbetool [INSTALOWANY] wireless-tools [INSTALOWANY] wpasupplicant ===============================================================================
Dziękuję ! Na co dzień korzystam z synaptica i sporadycznie z apt-get, jakoś nie miałem okazji przećwiczyć innych narzędzi i poczytać więcej o technikach instalacji. No to pora na instalację :).
Strony: 1