Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-04-03 20:35:30

az - debianlover

az
debianlover

komputer przestaje odpowiadac

mam w domu siec
windows xp -> router <- (wifi) <- debian serwer
i od jakiegos czasu mam takie problemy z dostepem do serwera ze nagle cos muli, albo w ogole  serwer nie odpowiada, jak zrestartuje serwer to przez chwile znowu odpowiada,  albo router to ten sam efekt, a nagle zaczyna byc lag (?!) po lanie nawet i tez nie odpowiada, a lokalnie z serwera ping ciagle idzie dobry

Debian everywhere

#2  2009-04-03 21:37:53

Piotr3ks - Też człowiek :-)

Piotr3ks
Też człowiek :-)

Re: komputer przestaje odpowiadac

Sprawdź logi na routerze pod względem ataków typu DDoS. W momencie zamulania spróbuj w przeglądarce wpisać adres ip danej strony. Być może związane jest to z DNS'ami , pierwszy serwer DNS może mieć awarię i przełączanie na drugi może powodować takie objawy . Równie dobrze może router wysiadać. Troszke za mało informacji podałeś. Powiedz co to za router ?

#3  2009-04-03 23:23:50

az - debianlover

az
debianlover

eee to raczej wykluczone, poniewaz czesto jak gralem to sie tak dzialo, a w grze odczuwam nawet aktualizacje antywirusa.. poza tym mam neostrade, a logi na routerze czyste,  nic o atakach nie ma

teraz np. zalogowac mi sie udalo (przez internet, w sesie podalem IP zewnetrzne, a jest DMZ na routerze) i sa takie objawy jakby internetu nie bylo (a na windows xp mam to samo polaczenie z routerem, rowniez przez wifi jak serwer i wszystko dziala), tzn ani jabber, ani msn, ani IRC sie nie laczy, wszystko time out

i nagle w trakcie powyzszego zalogowania mam takie "lagi" hmm 30sekundowe +-

edit:
mam calyczas puszczony teraz ping na serwer po ip z lanu i mam tak ping ok 10ms i nagle uplynal limit czasu rzadania i serwer jest nidostepny potem nagle znowu wraca ping

nie mam pojeciac w jakich logach szukac przyczyny, troche szukalem w kern, dmsg itd

dodam ze jak sie loguje z serwera ktory nie jest w lanie (nawet lacze od innego providera) to sytuacja jest podoba, w tym samym czasie "lagi" do tego serwera w lanie kiedy na shellu zewnetrznym nie mam zadnych problemow ;/

Kod:

/var/log $ ls --ignore=*.gz --ignore=*.0 --ignore=*.1
acpid             cron-apt      faillog         lstatd     mysql.err         samba                user.log
apache2           daemon.log    fontconfig.log  mail.err   mysql.log         sidlog.log           uucp.log
apt               debug         fsck            mail.info  named             sidlog.new           wpa_supplicant.wlan0.log
aptitude          denyhosts     honeypot        mail.log   news              snort                wtmp
auth.log          dmesg         installer       mail.warn  privoxy           syslog
boot              dpkg.log      kern.log        messages   pycentral.log     tor
btmp              exim4         lastlog         mrtg       rkhunter.log      unattended-upgrades
cgi-bin_honeypot  fail2ban.log  lpr.log         mysql      rkhunter.log.old  unhide.log

Ostatnio edytowany przez az (2009-04-04 00:52:41)

Debian everywhere

#4  2009-04-04 10:57:08

az - debianlover

az
debianlover

tzn przez dlugi czas nic sie nie dizalo, sadze ze to raczej problem ze strony serwera z debianem

PENTAGRAM Cerberus ADSL2 WIFI 802.11g Plus

Debian everywhere

#5  2009-04-07 12:43:59

az - debianlover

az
debianlover

juz chyba mam przyczyne, pisze

Kod:

device wlan0 entered promiscuous mode

rozumiem ze to tryb energooszczedny ? jak to wylaczyc zeby dzialalo ciagle

tak w ogole to np moge puscic teraz ping z serwera do onetu (zalogowalem sie na roota i puscilem i tak zostawilem), ale polaczyc sie na serwer przez router (dmz) albo przez lat (ip lokalne) nie idzie, np teraz przez router jak sie lacze (ip z internetu) to jak podam haslo na ssh to tak wisi do konca.. probuje ponownie to jest time out, jak w przypadku polaczenia przez lan np w tym wypadku, bo normalnie jak dziala wsyzstko to moge przez router albo lan sie polaczyc i dziala wsio :/

edit: i np teraz samo z siebie zaczelo dzialac calkowicie normalnie, tzn odrazu moge sie zalogowac na ssh
i nagle znowu przestajje odpowiadac tak sam z siebie

Ostatnio edytowany przez az (2009-04-07 13:04:43)

Debian everywhere

#6  2009-04-07 14:10:08

pasqdnik - Pijak ;-P

pasqdnik
Pijak ;-P

Niewiele rozumiem z tego co napisałeś. Jesteś Chińczykiem i używasz google translator ? :)

az napisał(-a):

juz chyba mam przyczyne, pisze

Kod:

device wlan0 entered promiscuous mode

rozumiem ze to tryb energooszczedny ? jak to wylaczyc zeby dzialalo ciagle

Źle rozumiesz. http://en.wikipedia.org/wiki/Promiscuous_mode

az napisał(-a):

tak w ogole to np moge puscic teraz ping z serwera do onetu (zalogowalem sie na roota i puscilem i tak zostawilem), ale polaczyc sie na serwer przez router (dmz) albo przez lat (ip lokalne) nie idzie, np teraz przez router jak sie lacze (ip z internetu) to jak podam haslo na ssh to tak wisi do konca.. probuje ponownie to jest time out, jak w przypadku polaczenia przez lan np w tym wypadku, bo normalnie jak dziala wsyzstko to moge przez router albo lan sie polaczyc i dziala wsio :/

edit: i np teraz samo z siebie zaczelo dzialac calkowicie normalnie, tzn odrazu moge sie zalogowac na ssh
i nagle znowu przestajje odpowiadac tak sam z siebie

Może sieciówka pada?

Ostatnio edytowany przez pasqdnik (2009-04-07 14:12:34)

Dum spiro - spero ...
pozdrawiam, pasqdnik

#7  2009-04-07 16:46:44

az - debianlover

az
debianlover

czyli ten mode to nic co by mnie powinno interesowac  w tym wypadku :P?

---

http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=115738#p115738

Debian everywhere

Stopka forum