Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Nie oglądaj sie na ubuntowe opisy.
alsa-driver już masz zainstalowany.
Teraz tylko to
ftp://ftp.alsa-project.org/pub/lib/alsa-lib-1.0.19.tar.bz2
oraz to
ftp://ftp.alsa-project.org/pub/utils/alsa-utils-1.0.19.tar.bz2
Wcześniej powywalaj paczki.
Nie wywalaj katalogów ze źródłami aby w razie czego można to było odinstalowac.
(czasami nie działa z błahego powodu a zdązy sie mase rzeczy zrobić zanim sie na to wpadnie.)
wywaliłem wszystkie paczki alsy tak żeby gpkg -l | greap alsa mi ich nie polazał puźniej skompikowałem alse metodą książkową czyli
./configure; make; make install
wszystkie paczki sie skompilowały;)
alsaconf sie żuca o jakieś pliki
debian:/home/interprzemo# alsaconf Building card database.. /usr/sbin/alsaconf: line 574: /lib/modules/2.6.26-1-686/modules.pcimap: Nie ma takiego pliku ani katalogu /usr/sbin/alsaconf: line 574: /lib/modules/2.6.26-1-686/modules.isapnpmap: Nie ma takiego pliku ani katalogu
i rzeczywście ich nie mam
ls /lib/modules/2.6.26-1-686/
build modules.alias modules.dep modules.symbols kernel modules.alias.bin modules.dep.bin modules.symbols.bin
a znalazłem jesze coś takiego ale nie wiem czy to bedzie dobre;)
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=13705
Ostatnio edytowany przez interprzemo (2009-04-02 13:57:09)
To zrób jak w tym poście zobaczysz czy te pliki powstaną.
niestety nie a dlaczego ich tam nie ma??
Sęk jest w tym ze obecnie w squeeze jest ta wersja module-init-tools co w tym poście była jeszcze w sidzie.
Sprobuj zainstalować module-init-tools z Lennego http://packages.debian.org/lenny/module-init-tools
i zrobić depmod -a
a pytanie do ciebie za 100ptk jak to zainstalować;)
[edit] poradziłem sobie;)
Ostatnio edytowany przez interprzemo (2009-04-03 01:07:11)
dotarłem do taniego mometu gdzie alsa idzie przez około 15-20s jakimś programie po czym sie wiesza i nic już nie idzie czasami pomage jedynie reboot... może iść nawet kilka plików odtworzonych a one ii tak sie zacina w jednym momecie;)
Tu jest jakiś odosobniony przypadek albo jakiś bład w sztuce.
Zaczniemy od diagnostyki.
Po restarcie kompa (niby dźwięk jest)
Wklep w terminal
speaker-test
zobacz czy dźwiek będzie i czy się zawiesi.
Jak wypluje jakieś komunikaty to je pokaż.
niestety na dzień dzisiejszy nie dam rady ci tego pokazać;( ponieważ w lapku sie dysk spalił i odesłałem na gwarancje... mam kopie zapasową z wczrajszego wieczoru wiec nie bedzie problemu z kofingiem;) jak tylko lapek wórci do moich rąk dam znać;) też mnie to ciekawi dlaczego tak sie dzieje bo nigdy nie miałem problemów z komfiguracja kart dzwiekowych pod debianem;) licze na to że sie to wyjaśni;)