Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-03-29 14:51:33

DadaD - Użytkownik

DadaD
Użytkownik

Udostępnianie danych ntfs przez server Debiana jak prosto zrobić?

Witam!

Widzę, że Samba jednak nie spełni moich oczekiwań. Nie wiem jak można w niej udostępniać dane z partycji ntfs (raczej nie można), oraz mam kłopot z udostępnianiem przez zbyt szczelnego firewalla. A mam następujące oczekiwania:
Chciałbym bezpiecznie i jak najprościej udostępnić dane zapisane na kilku  partycjach ntfs, być może i na ext3 oraz drukarkę. Serverem byłby Debian Lenny - klienci (goście) WinXP i Ubuntu.

Jak to prosto i bezpiecznie zrobić? Z możliwością zapis/odczyt.

Pozdrowienia

"Rzeczą ludzką jest błądzić, rzeczą głupców jest trwać w błędzie"
Seneka

#2  2009-03-31 21:22:19

andreq - Członek DUG

andreq
Członek DUG

Re: Udostępnianie danych ntfs przez server Debiana jak prosto zrobić?

Podstawową zaletą serwera jest trzymanie danych i konfiguracji w jednym miejscu - łatwiej administrować i łatwiej robić kopie zapasowe. Samba sie jak najbardziej do tego nadaje.

Zgaduję, że te kilka partycji ntfs to są partycje na klientach z Windows XP, ext3 na Ubuntu, a drukarka na którymś z kompów.

Prosto to będzie wtedy, gdy każdy komp będzie udostępniał to co ma przez otoczenie sieciowe, wtedy serwer do niczego nie będzie potrzebny. Tyle, że wygodne to wcale no i nie ma zalet opisanych na początku.

Co to znaczy bezpiecznie? Ja osobiście sieci oparte na protokole SMB stosuję wyłącznie w lokalnym LAN-e, jak chcesz coś udostępnić poprzez internet to lepiej postawić ftp-a. (oczywiście przez ftp nie udostępnisz drukarki ;-) )

Sieć na SMB potrzebuje otwartych następujących portów 137/UDP, 138/UDP, 139/TCP i jak używasz DFS-a 445/TCP.

#3  2009-03-31 23:33:46

DadaD - Użytkownik

DadaD
Użytkownik

Dziękuję za odpowiedź i uzupełniam informacje.

Do Samby zraziłem się przez zbyt szczelną nakładkę na iptables - Guarddoga, który mimo teoretyczne otwartych portów, wymienionych przez Ciebie niestety nie przepuszczał ruchu.
W tej chwili usunąłem go i używam "samoróbki" skleconej na podstawie informacji z sieci.  Samba i jej zasoby są widoczne w sieci lokalnej. Wstępnie działa na próbę.

Moje obiekcje dotyczą informacji, które do mnie w trakcie buszowania w sieci dotarły, że Samba niezbyt dobrze radzi i nie jest zalecana do udostępniania danych zgromadzonych na dyskach ntfs, ale może wyciągnąłem zbyt pochopne wnioski?

A uzupełniając informacje.
Mam komputer. Na nim dwa OS-y Windows i Debian. Zwykle używam Debiana, ale aby wymieniać dane między tymi systemami mam utworzone partycje w systemie plików ntfs i to jest skarbnica,którą chciałem w swojej sieci lokalnej udostępnić innym komputerom (tylko i wyłącznie lokalnie) uruchamiając Sambę na Debianie. Do niego również podpięta drukarka.

Zresztą moja sieć to cztery komputery i chodzi mi o to aby tylko w obrębie tych kilku komputerów odbywała się wymiana danych, bezpiecznie bez wychodzenia na świat.

Również zainstalowałem i wstępnie skonfigurowałem vsftpd, ale  w nim jeszcze się nie rozeznałem - chociaż sprawia bardzo dobre wrażenie. Opracowuję nowy dostosowany do moich potrzeb konfig.

Pozdrowienia

Seneka

#4  2009-04-01 14:21:36

DadaD - Użytkownik

DadaD
Użytkownik

tgR napisał(-a):

skoro mowisz ze czesciej uzywasz debiana rownie dobrze mozesz ta partycje zrobic na ext2/3 do tego sterownik dla tych partycji pod windowsa
a napewno ext3 jest bardziej niezawodny od ntfs :)
http://www.fs-driver.org/ - tutaj sterownik dla windy

Pod Linuksem sterownik ntfs3g jest sprawdzony i działa dobrze.
natomiast co do podanego przez Ciebie sterownika Windows słyszałem niepochlebne opinie i mimo wszystko chciałbym pozostać przy sprawdzonym przeze mnie.
Wolę z Linuksa "hakować" partycje Windows niż odwrotnie.

jak internet rozdziela ci serwer/router na linuksie, nie router "sprzetowy"

mam router sprzętowy

dobry wybor, z tego co slyszalem/czytalem w vsftpd stawiany jest nacisk na bezpieczenstwo

Tak to jego najważniejsza cecha, co wiem na razie z opisu, ale jest również prostszy niż inne w konfiguracji to też wiem na podstawie opinii innych użytkowników.

pozdrowienia

Seneka

#5  2009-04-01 15:38:02

pink - Użytkownik

pink
Użytkownik

to przeformatuj na fat32, ja tak robie z dyskami zewnetrznymi bo inaczej sa problemy z automontowaniem.

T430 think-box 4.9-custom x86_64 Intel(R) Core(TM) i5-3230M CPU @ 2.60GHz GenuineIntel GNU/Linux
"Doktor plama i maharadża są pod złotym leszczem." "Człowieka od zwierzęcia odróżnia ciekawość świata. Patrze słucham i wyciągam wnioski."
https://www.behance.net/przemyslawmamon

#6  2009-04-02 14:59:26

DadaD - Użytkownik

DadaD
Użytkownik

tgR napisał(-a):

to teraz posluchasz pochlebnej, mam partycje 1tb na ext3, gdzie trzymam wszystko a takze z 20gierek na winde :-) dzialaja az milo zero problemow od poltorej roku(z tym sterownikiem a dysk dolozylem ladnych pare miesiecy temu i tez zero problemow) ... czy to z xp czy to z vista, z win7 jeszcze nie testowalem bo mi sie niechce

Masz racje postęp idzie do przodu i to szybko, spróbuję.
Przerobię na próbę jedną partycję ....
może na początek wystarczy.

@pink
Stosunkowo niedawno odszedłem od partycji fat32 i wszystkie windowsowe przerobiłem na ntfs ..

pozdrowienia

Seneka

Stopka forum