Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam:)
Mam taki dość nie typowy problem że w niektórych okolicznościach moge tylko korzystać z portu 80, no i pomyślałem by to obejść jakimś tunelem[łii:D] - vpn, lub ew. proxy chodz w pierwszym przypadku odrazu mogło by to pozwolić na użycie też w innyć...ch celach.. Chciał bym to postawić na swoim dedyku lecz tam stoi Apache[popłacze się:(]
I tu pytanie, czy jest sposób by gdy z serverem łącze się z danego ip odpowiadała dana aplikacja[np. serwer proxy lub vpn] a nie Apache?
po prostu podaje numer ip który ma inaczej korzystać...
czy może było by jakieś inne rozwiązanie?
Dziękuje:))
Na szybko przychodzi mi do głowy, by postawić apache na innym niż 80 porcie, nastepnie za pomocą iptables (-j REDIRECT) dokonywać przekierowania odpowiednio na port na którym nasłuchuje apache, albo gdzie indziej.
Coś w stylu:
iptables -t nat -I PREROUTING -p TCP --dport 80 -j REDIRECT --to 9999
iptables -t nat -I PREROUTING -s SPEC_IP -p TCP --dport 80 -j REDIRECT --to 8888
Gdzie na 9999 nasłuchuje apache, a na 8888 inne cudo.
Ostatnio edytowany przez urug (2009-03-27 22:04:11)
tunel zwrotny po ssh + socks + corkscrew
świetny art na ten temat --> http://jakilinux.org/aplikacje/sztuczki-z-ssh-2-tunele/