Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
A zajrzałeś do pliku COPYING w katalogu ze źródłami? Nie możesz wybierać sobie licencji dystrybuowanego programu ad hoc.
Nie wpisuj zależności na sztywno (chyba, że naprawdę trzeba), niech się generują w locie poprzez
${shlibs:Depends}, ${misc:Depends}
Build-Depends: debhelper (>= 7), autotools-dev, binutils (>= 2.18.1~cvs20080103-7), coreutils (>= 6.10-6), libacl1 (>= 2.2.47-2), libattr1 (>= 1), libc6 (>= 2.7-18), libc6-dev (>= 2.7-18), libc6-i686 (>= 2.7-18), libgcc1 (>= 1), libgmp3c2 (>= 2), libmpfr1ldbl (>= 2.3.1.dfsg.1-2), libncurses5 (>= 5.7+20081213-1~), libncursesw5-dev (>= 5.7+20081213-1~), libselinux1 (>= 2.0.65-5), libstdc++6 (>= 4.3.2-1.1), linux-libc-dev (>= 2.6.26-13), locales (>= 2.7-18), ncurses-bin (>= 5.7+20081213-1~) Depends: ${shlibs:Depends}, ${misc:Depends}
tak mialem i przeszlo identyfikacje bez bledow juz, usunalem 1 plik gdize byla 7mka ;p potem sie skaplem ze mial byc :P
a po czym poznac paczke czy jest tak samo latwa do zrobienia jak ten program ncmpcpp :P?
i czy do instalacji z paczki potrzebny jest tylko plik *.deb?
ncmpcpp-0.3.2 ncmpcpp_0.3.2-1.diff.gz ncmpcpp_0.3.2-1.dsc ncmpcpp_0.3.2-1_i386.build ncmpcpp_0.3.2-1_i386.changes ncmpcpp_0.3.2-1_i386.deb ncmpcpp_0.3.2-1_i386.upload ncmpcpp_0.3.2.orig.tar.gz ncmpcpp-0.3.2.tar.gz
BTW: moje uwagi dla innych ktorzy beda robic paczki, nie usuwajcie "compat" pliku z debian/ katalogu, jak bedzie w wersji koncowka -1 to trzeba zamienic na -1~ (dodac ~ na koncu), imie nazwisko ustawie sie po przez export DEBFULLNAME="Imie Nazwisko" :)
Ostatnio edytowany przez az (2009-03-22 20:41:36)
az napisał(-a):
a po czym poznac paczke czy jest tak samo latwa do zrobienia jak ten program ncmpcpp :P?
z doświadczenia się po prostu wie :)
az napisał(-a):
i czy do instalacji z paczki potrzebny jest tylko plik *.deb?
Kod:
ncmpcpp-0.3.2 ncmpcpp_0.3.2-1.diff.gz ncmpcpp_0.3.2-1.dsc ncmpcpp_0.3.2-1_i386.build ncmpcpp_0.3.2-1_i386.changes ncmpcpp_0.3.2-1_i386.deb ncmpcpp_0.3.2-1_i386.upload ncmpcpp_0.3.2.orig.tar.gz ncmpcpp-0.3.2.tar.gz
kolejno:
katalog?
część pakietu żródłowego
część pakietu żródłowego
sam nie wiem (log?)
opis zbudowanych pakietów (źródłowego i binarnego)
pakiet binarny
sam nie wiem
część pakietu żródłowego
oryginalne źródła
skoro zbudowałeś, pokaż — ocenimy :)
ncmpcpp_0.3.2-1_i386.deb
ncmpcpp_0.3.2-1_i386.upload to log z uploadu
ncmpcpp_0.3.2-1_i386.build log z kompilacji
pytalem bo kiedys mi sie wydawalo ze 2 pliki musialem ladowac zeby z paczki zainstalowac, no ale wystarczy jednak samo .deb :)
na mentors nie bylo bledow, tzn byly ale sam naprawilem :p
azhag napisał(-a):
az napisał(-a):
znasz jeszcze inne :P?
Ostatnio edytowany przez az (2009-03-22 21:06:13)
daj również pakiet źródłowy
imho za wcześnie wrzuciłeś na m.d.o, chciałem jeszcze jedną rzecz ci pokazać wcześniej
http://mentors.debian.net/debian/pool/main/n/ncmpcpp/
azhag napisał(-a):
az napisał(-a):
znasz jeszcze inne :P?
http://pogodynka.fluxboxpl.org ;P?
azhag napisał(-a):
imho za wcześnie wrzuciłeś na m.d.o, chciałem jeszcze jedną rzecz ci pokazać wcześniej
jaka ;p
Ostatnio edytowany przez az (2009-03-22 21:09:44)
azhag napisał(-a):
chciałem jeszcze jedną rzecz ci pokazać wcześniej
Chodziło o
--with-taglib
?
Ukłony dla Minia
a po co to, musi to byc?
w ogole co gdzie jak..
Ostatnio edytowany przez az (2009-03-22 21:22:48)
To z debian/copyright chyba można usunąć:
# Please also look if there are files or directories which have a # different copyright/license attached and list them here.
Wg mnie do ./configure można dodać --with-taglib, --with-curl, --enable-clock, --enable-unicode. Pisałem o opcjach ./configure i uzyskaniu maksymalnej funkconalności...
debian/control:
Architecture: any
any czy i386 i reszta?
Ostrzeżenia lintiana:
$ lintian ncmpcpp_0.3.2-1_i386.deb
W: ncmpcpp: extra-license-file usr/share/doc/ncmpcpp/COPYING.gz
W: ncmpcpp: zero-byte-file-in-doc-directory usr/share/doc/ncmpcpp/changelog.gz
W: ncmpcpp: copyright-lists-upstream-authors-with-dh_make-boilerplate
W: ncmpcpp: copyright-contains-dh_make-todo-boilerplate
W: ncmpcpp: extended-description-line-too-long
W: ncmpcpp: new-package-should-close-itp-bug
lintian ncmpcpp_0.3.2-1_i386.deb 16,40s user 2,93s system 52% cpu 36,703 total
przynajmniej pogrubione powinieneś naprawić, połamać opis w control i zamknąć zgloszenie w changelog
Popraw to i przystąpimy do rzeczy bardziej skomplikowanych zaawansowanych. :)
http://pogodynka.fluxboxpl.org ;P?
pogodynka jest spakietowana, nawet ma repozytorium, nawet w dwóch różnych repozytoriach jest ;)
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-03-22 21:30:57)
1.
a jak zamknac to ogloszenie w changelog?
ncmpcpp (0.3.2-1) unstable; urgency=low * Initial release. -- bla bla <bla@bla> Sat, 21 Mar 2009 17:39:36 -0400
moze chodzi o to ze ma byc pusta linia na koncu?
2.
Architecture mam dac i386 zamiast any?
3.
./configure --with-taglib --with-curl --enable-clock --enable-unicode
mam tak wszystko kompilowac czy tylko ten program? cos to zmienia w dalszym etapie?
4.
o ile to polamac w control :P?
Description: clone of ncmpc with some new features written in C++ Ncmpcpp is almost exact clone of ncmpc, but it contains some new features ncmpc doesn't have. It's been also rewritten from scratch in C++. Lack of some functions (eg. tag editor) eventually pushed me to rewrite it as ncmpcpp and include these functions in it.
tak?
Ostatnio edytowany przez az (2009-03-22 21:40:44)
1. http://www.debian.org/doc/debian-policy/ch-source.html#s-dpkgchangelog
http://www.debian.org/doc/manuals/developers-refere … ian-changelog
2. Tak
3. Tylko ten. Na pewno wiesz o co chodzi z ./configure, make, make install?
4. http://www.debian.org/doc/debian-policy/ch-controlf … f-Description
http://www.debian.org/doc/debian-policy/ch-binary.html#s-descriptions
dopisek: spacje na początkach linii!
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-03-22 21:42:58)
a czy w tym programie mam tez dawac make i make install po configure?
Ostatnio edytowany przez az (2009-03-22 21:47:33)
./configure, make i make install są wykonywane poprzez debian/rules
jak robilem paczke to w glownym katalogu configure robilem wczesniej, to w koncu nie mam tego robic? rules w ogole nie modyfikowalem
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
jak tak zrobie to znowu trzeba liste pakietow modyfikowac
configure: error: taglib-config executable is missing
a rano pisałem:
- dobierz odpowiednie parametry dla ./configure (tak, żeby zapewnić maksymalną funkcjonalność) i zainstaluj wymagane pakiety deweloperskie, żeby ./configure przeszło bez błędów
- dopisz odpowiednie opcje ./configure w stosownym miejscu w debian/rules
...
1.
to nie mam w koncu tej komend (./configure; make; make install) wykonywac na docelowych plikach tych co bede wysylac?
2.
czyli w debian/rules mam zamienic
./configure $(CROSS) --prefix=/usr --mandir=\$${prefix}/share/man --infodir=\$${prefix}/share/info CFLAGS="$(CFLAGS)" LDFLAGS="-Wl,-z,defs"
na
czy
./configure $(CROSS) --prefix=/usr --mandir=\$${prefix}/share/man --infodir=\$${prefix}/share/info CFLAGS="$(CFLAGS)" LDFLAGS="-Wl,-z,defs" --with-taglib --with-curl --enable-clock --enable-unicode
Ostatnio edytowany przez az (2009-03-22 22:03:01)
dopisz, druga opcja
dla czytelności możesz połamać linie za pomocą znaku „\”
to nie mam w koncu tych komend (./configure; make; make install) wykonywac na docelowych plikach tych co bede wysylac?
i jedyne co mam zrobic w tych docelowych to debuild i dodac opcje configure do debian/rules?
a na innej kopii (tej co nie bede wysylac) mam sobie po przez configure tylko sprawdzic ktore pakiety musze dopisac do debian/control?
Ostatnio edytowany przez az (2009-03-22 22:09:35)
Najpierw wykonujesz ./configure i ustalasz opcje, które dopisujesz do rules i budujesz pakiet. Podczas budowania pakietu wykonywane jest również ./configure, które nadpisuje Makefile'a wygenerowanego przez pierwotne ./configure.
make nie wykonujesz, bo nie ma po co.
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-03-22 22:19:26)
ok zaraz zrobie i zobaczymy :P
Ostatnio edytowany przez az (2009-03-22 22:21:06)
Now running lintian... W: ncmpcpp source: out-of-date-standards-version 3.7.3 (current is 3.8.0) W: ncmpcpp: extra-license-file usr/share/doc/ncmpcpp/COPYING.gz W: ncmpcpp: zero-byte-file-in-doc-directory usr/share/doc/ncmpcpp/changelog.gz W: ncmpcpp: copyright-lists-upstream-authors-with-dh_make-boilerplate W: ncmpcpp: extended-description-line-too-long W: ncmpcpp: new-package-should-close-itp-bug Finished running lintian. Now signing changes and any dsc files...
ciagle to mam :/
Description: clone of ncmpc with some new features written in C++ Ncmpcpp is almost exact clone of ncmpc, but it contains some new features ncmpc doesn't have.\It's been also rewritten from scratch in C++.
a jak zamknac te zgloszenie w changelog? tam praktycznie nic nie zmienialem ;/
http://www.debian.org/doc/manuals/maint-guide/ch-dr … l#s-changelog
ncmpcpp (0.3.2-1) unstable; urgency=low * Initial release. -- X Y <x@y> Sat, 21 Mar 2009 17:39:36 -0400
mam jak w przykladzie
Ostatnio edytowany przez az (2009-03-22 22:31:19)
kilka postów wcześniej dalem dwa linki
Now running lintian...
W: ncmpcpp source: out-of-date-standards-version 3.7.3 (current is 3.8.0)
W: ncmpcpp: extra-license-file usr/share/doc/ncmpcpp/COPYING.gz
W: ncmpcpp: zero-byte-file-in-doc-directory usr/share/doc/ncmpcpp/changelog.gz
W: ncmpcpp: new-package-should-close-itp-bug
Finished running lintian.
napewno o ten changelog plik chodzi? mam identycznie jak z manualem, w tamtyk 2gim pisze to samo :/
szukalem i nigdzie nie mam bledow, nie wiem z czego to :|
swoja droga w czasie debuild mam
dpkg-gencontrol: ostrzeżenie: nieznana zmienna podstawiania ${misc:Depends}
Ostatnio edytowany przez az (2009-03-22 23:32:39)
http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=514915
ktos juz ma te paczke :(
~~~~
00:08 < Ryan52> you don't need to build depend on essiential or build-essential packages, and you need to update your standards version to 3.8.1
00:09 < Ryan52> the commented out things in debian/rules should be removed. since you're using debhelper 7, you might want to try using the new minimalization stuff, see dh(1).
o co mu chodzi :P?
~~~~
nie wiecie moze czy ktorys z tego oprogramowania http://wnpp.debian.net/?sort=type;asc
nie jest latwy do zrobienia paczki tak samo jak ncmpcpp
Ostatnio edytowany przez az (2009-03-23 00:44:31)