Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-03-19 17:43:24

Grzeslaw - Użytkownik

Grzeslaw
Użytkownik

Router + swich +zliczanie ruchu per user

Witam

Mam w firmie taki routerek Asus wl-500g. do tego podłączony jest 16sto portowy switch Dlink DES-1016D.  Routerek całkiem fajny z linuxem, w gui rysuje wykresiki ruchu okej. Ale mój problem jest taki, że chciałbym mieć te wykresiki, bądż też liczby jaki mają upload/download poszczególne IPeki/MACi w danym momencie.

No i już sobie wykombinnowałem, że przez snmp będę zasysać ruch na portach, okej fajnie, ale nie wiem dlaczego snmpwalk pokazuje mi 8 portow kiedy w routerze mam 4ry, sorftware moze inny heh nie wiem nvm. No idea byłaby fajna, gdyby swtich nie był ślepy :P Także zliczanie ruchu przez snmp odpada.

Kumpel poradził mi że można by pokombinować z opcją rflow. Z tego co wygooglałem to jest rflow robi takie myki ze sprawdza ilosc pakietow pomiedzy np. ip nadawcy a ip odbiorcy, takze byloby calkiem si, ale nie znam tego nie robilem nigdy i co najwazniejsze nie wiem jakim softem do zliczac ;-) Miał ktoś może jakieś doświadczenie z tym?

Albo może macie inne pomysły co mógłbym zastosować, nie wpinająć na drogę fizycznej maszyny z linuxem ;-) Po prostu potrzebuje czasem obadać, który gamoń zawala mi się uploadem/downloadem.

Pozdr.

Stopka forum