Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-03-17 10:31:31

Grzeslaw - Użytkownik

Grzeslaw
Użytkownik

Router sprzętowy i monitoring ruchu

Witam

Mam taki sprzęcik (routerek ddwrt), który rozdziela mi net, poprzez swichta na kilkanaście kompów. Ten routereek, rysuje fajny graf, wykorzystania bandwitcha sieci, ale nie jest szczegółowy. Mam do niego też podpięty serwerek lokalny druku plików. I takie pytanko, czy oraz jak mógłbym monitorować kto jakie pasmo wykorzystuje dany user?. Gdybym miał router zrobiony na linuxie, to mógłbym sobie iptrafem elegancko zczytać, ale tak jak router jest sprzętowy. I pytanko: czy mogę np na tym serwerku zainstaować jakiś sofcik, który by się łączył z tym routerkiem i podawał mi ile wykorzystuje bandwitcha dany IPek, jak tak to jaki?

Pozdr

#2  2009-03-17 14:03:04

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

Re: Router sprzętowy i monitoring ruchu

on chodzi pod linuxem ... nie wiem czy akutrat ddwrt umozliwia dostep ssh ale jakby co to mozesz tam (na 99%) wrzucic openwrt ...

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

Stopka forum