Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-03-11 14:42:07

kondzio14 - Użytkownik

kondzio14
Użytkownik

kopete - lista kontaktów

Problem mam z listą kontaktów w Kopete, otóż coś mnie podkusiło i wyeksportowałem ją do pliku, tzn. Plik -> Eksportuj kontakty i zapisane zostały w książce adresowej KDE.

Jest to plik '/home/user/.kde/share/apps/kabc/std.vcf__2', a jeśli się nie mylę to plik odpowiedzialny za kontakty w Kopete to '/home/user/.kde/share/apps/kopete/contactlist.xml' problem w tym jak je teraz przywrócić? Struktura XML jest zupełnie inna niż w pliku do którego zostały one wyeksportowane.

#2  2009-03-11 21:29:37

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

Re: kopete - lista kontaktów

Eksport kontaktów powinien tworzyć ich kopię, bez usuwania oryginałów. Skoro tak, to co stoi na przeszkodzie by usunąć ten plik książki adresowej i wyeksportować kontakty raz jeszcze, tym razem poprawnie?

Skoro Kopete potrafi wyeksportować kontakty do takiego formatu, najprawdopodobniej potrafi je też zaimportować. Próbowałeś?

Jak nic innego się nie da, to pozostaje Ci napisac prosty konwerter książki adresowej do pliku kontaktów Kopete. Skoro używają XML-a, powinno to być dość proste.

#3  2009-03-11 22:15:27

kondzio14 - Użytkownik

kondzio14
Użytkownik

Rzecz w tym, że usunął oryginały, nie mam tych wpisów, ani w oknie kopete, ani w pliku XML. Zatem stoi na przeszkodzie chociażby brak ich..  Co do poprawności.. to zdaje się, że zrobiłem to poprawnie.

Nie próbowałem, bo nie widzę opcji 'import'.

Napisanie konwerter myślę, że nie jest problematyczne, czytanie pliku plus znajomość struktury XML.., ale wątek założyłem po to aby się dowiedzieć o jakimś innym sposobie, czytaj gotowym, bo jak zauważyłeś skoro jest eksport, powinien być import, nie widzę.

#4  2009-03-12 02:35:45

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

kondzio14 napisał(-a):

Rzecz w tym, że usunął oryginały, nie mam tych wpisów, ani w oknie kopete, ani w pliku XML. Zatem stoi na przeszkodzie chociażby brak ich..  Co do poprawności.. to zdaje się, że zrobiłem to poprawnie.

Nie próbowałem, bo nie widzę opcji 'import'.

Nie używam Kopete (kiedyś testowałem), ale jeżeli jest to prawdą, koniecznie zgłoś błędy twórcom. Usuwanie listy kontaktów podczas eksportu i niemożliwość importu (po co eksportować coś, czego nie można potem zaimportować?) są na tyle poważnymi niedopatrzeniami, że żaden program tak działający nie powinien nigdy opuścic fazy beta.

Wiem, że to nie rozwiązuje Twojego problemu, ale osobiście nie jestem w stanie Ci pomóc. Wiem natomiast, że irytacja wywołana zaistniałą sytuacją mogłaby Cię skutecznie zniechęcić do poinformowania o niej ludzi odpowiedzialnych za Kopete.

Stopka forum