Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-03-09 10:47:21

Kpt. - Użytkownik

Kpt.
Użytkownik

Dziwne zachowanie ssh, ping

Hm panowie powiedzcie mi taka rzecz - co moze powodowac takie zachowanie. Mianowicie logowanie na maszyne trwa dosyc dlugo putty--->sshd na etchu. Logowanie ssh putty--->sarge szybko
Ping z sarge migiem, ping z etcha... najpierw mysli po 2-3sek pojawia sie ping... nazwa_hosta itd, potem co kolejne 2sek pojawiaja sie kolejne linijki (ping 16ms) tak jakby co najmniej problem byl z komunikacja, a sprzecior stoi 20m od mojego kompa. Nie ma zadnych problemow. Dodatkowa wk mnie taka sprawa - zalozmy, ze wpisalem w putty polecenie,ktore ze wzgledu na wielkosc okna nie miesci sie w jednej linijce, potwierdzam komende, teraz strzaleczka i chce miec ja z powrotem... i tutaj mam krzaki. Komenda naklada sie na "napisy" widniejace wczesniej na konsoli (pozera linie wyzej - cofa sie ku gorze) Jakies sugestie rozwiazania tych problemow?

#2  2009-03-09 10:54:00

kuchar - Użytkownik

kuchar
Użytkownik
Serwis

Re: Dziwne zachowanie ssh, ping

Wolne łączenie się po ssh i dziwnie wolno pojawiające się pingi może być winą DSNa. Jeżeli dla adresu z którym się łączysz nie ma rekordu PTR to właśnie powoduje opóźnienie, sprawdź jak wyglądają pingi z opcją -n

Linux Registered User # 406343

Routing protocols enable routers to route routed protocols :)

#3  2009-03-09 13:06:45

pasqdnik - Pijak ;-P

pasqdnik
Pijak ;-P

Różne MTU na interfejsach też takie cuda robi. Poza tym taka trywialna sprawa jak kable wtyczki... Co do krzaczków to niech się magicy od putty odezwą.

Dum spiro - spero ...
pozdrawiam, pasqdnik

#4  2009-03-09 15:00:11

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

co do predkosci laczenia (zwlaszcza dlugi opoznienie na poczatku a potem idzie ok) to problem dns - popatrz co masz w resolv.conf i czy to dziala

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

Stopka forum