Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Dołożyłem w serwerze kostkę ram, Debian jej nie widzi czy muszę mu "pokazać" że Ramu jest więcej ??
Ile miałeś przed, a ile po dołożeniu (w sensie: czy nie przekroczyłeś granicy, po ktorej należy użyć jajka -bigmem)
Ewentualnie czy nie została przekroczona maksymalna ilość RAM obsługiwana przez płytę główną ? :-)
azhag napisał(-a):
Ile miałeś przed, a ile po dołożeniu (w sensie: czy nie przekroczyłeś granicy, po ktorej należy użyć jajka -bigmem)
Skoro serwer to raczej kompilacja i chyba ustawienie High Memory Support.
Miałem 256 MB dołożyłem kostkę 128 MB ale nadal widzi 256. Chciałbym zmienić na dwie kostki po 256 tylko czy to system zobaczy bez kompilacji. Serwerek robi za menadzer pasma dla DSL(HTB), plus samba, webmin, squid, proftpd, dhcp. Przy 256MB zaczął używać pliku wymiany i widać wtedy wyraźnie spowolnienie systemu(np gdy korzystam z webmina, webalizera no i w szczególności ze squida chociaż squidoqi przydzieliłem 64MB "tylko" ) Dołożyłbym chętnie drugie 256MB tylko czy wtedy wszystko będę musiał na nowo stawiać ?? Proszę o pomoc :)
no to raczej bigmema nie potrzebujesz :) spróbuj poprzekładać te kości między slotami, spróbuj zmniejszyć timingi w biosie. spróbuj u kumpla, czy ta kość w ogóle trybi. jeśli bios nie widzi tej kostki, to memtesty raczej nic nie wskórają.
Strony: 1