Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-02-27 15:00:56

WeSik - Nowy użytkownik

WeSik
Nowy użytkownik

Nie działają skróty Alt+Ctrl+Fx pod KDE

Witam.

Jestem nowym użytkownikiem Debiana i niestety mam problem, z którym nie umiem sobie poradzić :/ Otóż zainstalowałem system, doinstalowałem środowisko graficzne KDE 3.5 i wszystko chodzi pięknie ładnie z jednym wyjątkiem:
Pod KDE nie działają mi skróty przełączające na konsole tekstową - Alt+Ctrl+Fx - po naciśnięciu po prostu nic się nie dzieje, brak jakiejkolwiek akcji.
Szukałem cały dzień rozwiązania problemu i niestety nic co robiłem nie zadziałało.

Jeżeli zaloguję się bezpośrednio do konsoli jako root skróty Alt+Fx działają bez problemu. Pod KDE działają mi wszystkie te klawisze z osobna (ctrl, alt, f1, f2...) i mają prawidłowe działanie. Działają również skróty Alt+Ctrl+Backspace i Alt+Ctrl+Del. Bardzo proszę o pomoc jakiegoś miłego znawcę tematu :) Tylko proszę pamiętajcie, że jestem początkujący więc nie piszcie zbyt ogólnie :P

#2  2009-02-27 17:01:56

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

Re: Nie działają skróty Alt+Ctrl+Fx pod KDE

odpal sobie "konsole", zrob tam su, jako root wydaj

Kod:

chvt 1

i napisz co sie stalo

Ostatnio edytowany przez bercik (2009-02-27 17:02:18)

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#3  2009-02-27 17:56:06

WeSik - Nowy użytkownik

WeSik
Nowy użytkownik

Witam i dziękuję za odpowiedź :)

Komenda zadziałała, pojawił się tryb tekstowy i prompt o zalogowanie się. Skrót Alt-Ctrl-F7 także zadziałał, powróciło do KDE. W konsoli za to pojawiło sie ze dwie strony pustych wpisów (znaczy jakbym sam enter walił przez dwie strony)

Co teraz? :)

#4  2009-02-27 23:28:22

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

te puste wpisy to efekt tego ze zanim pusiles enter byles juz w konsoli tekstowej i X'y tego nieodebraly ...

prawde powiedziawszy nie mam za bardzo pomyslu ... sprawdz czy jakies skruty kde nie blokuja dzialania tych kombinacji ... mozesz tez (ale to proteza) sprobowac przypisac ta komende do tych kombinacji z wykozystaniem mechanizmow kde ... wartoby tez zobaczyc czy problem kde czy x'ow (odpalic czysta sesje x'ow (np. przez xinit) i zobaczyc czy tam dzialaja ...)

Ostatnio edytowany przez bercik (2009-02-27 23:28:52)

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

Stopka forum