Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Siema,
czy program 'mail' obsługuje cos takiego, że mogę przekazac mu plik a on go wyśle do odpowiedniego adresata i z odpowiednim tematem zawartym w tym pliku? Prościej:
mail < plik.txt cat plik.txt From: ja To: adresat@gmajl.com Subject: costam tresc tresc tresc.
jak coś takiego wysyłam to nie czyta mi nagłówków 'fram, Subject itp. Zależy mi żeby wszystko było w jednym pliku
http://man.cx/mail(1)/pl
kamikaze: dzięki za aodpowiedź, niestety man mail znam i nie pomaga mi to. wiem że mogę ustawić -s , -a ale , jak napisałem w poscie, chce mieć jeden plik bez żadnych dodatkowych rzeczy w linii poleceń (skrypt ma generować mi na wyjściu całego maila do pliku ktorego potem wrzucam do programu mail)
Skoro znasz man mail i jak widać sam doszedłeś do tego że się nie da to trzeba szukać innego rozwiązania. Trzeba by ten plik z mailem przekazać do skryptu, który by wysłał maila. Skrypt by parsował plik i wyciągał z niego informacje potrzebne do uruchomienia wysyłania. Można by skorzystać z pythona, perla od biedy php.
sendEmail z opcja -o message-format=raw zalatwia sprawe ...