Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam
chciał bym manipulować pakietami kierowanymi do/z mojego lanu (adresy publiczne) tylko dla jednego hosta. rozumiem że mam stworzyć dla niego nowy łańcuch. tylko jak ustawić dla tego łańcucha politykę bezpieczeństwa na DROP nie ruszając FORWARD (który jest na ACCEPT). tzn mam jednego miśka któremu chce puścić wybrany ruch.
pozdr.
Niby tak, ale jak dodam regułke
iptables -A BZIUM -p ICMP -j ACCEPT
to już nie jest brana pod uwagę, tak jak by DROP był ponad wszystko. też myślałem że decyduje kolejność regułek, ale nie. blokowanie jest bardziej restrykcyjne. chyba że coś nie tak to zrozumiałem
pozdr.
A spróbuj tak:
iptables -N BZIUM iptables -P BZIUM DROP iptables -A BZIUM -p ICMP -j ACCEPT ... iptables -A FORWARD -s TEN_IP -j BZIUM
No racja, to sory za wprowadzanie w błąd. No to powinno działać dodanie reguł, a ostatnia na DROP.
tak właśnie jest DROP dodajemy na końcu, jeden mi się zaplątał dlatego pakiety nie przechodziły, pierwsza podpowiedź urug-a jest poprawna
pozdr.