Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Chciałem zapytać o możliwość takiego darmowego rozwiązania:
Na serwerze chce uruchomić możliwość instalacji systemów w virtulanym środowisku(chodzi o to żeby serwer się nie nudził), w taki sposób że virtualne systemy działąją tam wykorzystują tamtą moc obliczeniową, a żeby podłączać się do nich z dowolnego komutera w sieci, i on służy jako konsola do tamtego systemu, czyli monitor, klawiatura, głośniki...
czy za pomocą tego oprogramowania: VMware Server to osiągne?
I co wtedy na "końcówkach" żeby się podłączyć z tego co patrze to w VMware Workstation nie widzę takiej opcji, chyba że VMware Player ma co byłoby jeszcze lepsze bo jest darmowy:)
Zaznaczam, że końcówki to zarówno WinXP jak i linuxy
Ostatnio edytowany przez maro (2009-02-01 13:32:09)
Szczerze mowiac nie do konca rozumiem pytanie - ale sie domyslam... Generalnie sprawa jest prosta instalujesz sobie VMware Server na nim tworzysz sobie virtualki z linuksami, windowsami etc. a nastepnie podlaczasz sie do tych virtualek czy to przez mstsc (RDP) czy to przez VNC czy to przez ssh albo przez co kolwiek innego.
Mi to raczej wygląda na pomieszanie "cienkich klientów" (thin client) i wirtualek.
azhag napisał(-a):
Mi to raczej wygląda na pomieszanie "cienkich klientów" (thin client) i wirtualek.
No mniej więcej to chciałem osiągnąć, da się to zrobić?
jak tak to za pomocą jakiego oprogramowania? Czy ten VMWare się nada?
azhag napisał(-a):
Jesli chodzi o cienkiego klienta to da rade to zrobic.
http://www.dns.com.pl/WWW/News.nsf/Bitmaps/ulotki_v … _(VDI)_PL.pdf
Ostatnio edytowany przez debianus_userus (2009-02-01 20:03:40)
O coś takiego mi chodzi, tyle że darmowe, bo z tego co patrze to Vmware odpada :/
maro napisał(-a):
O coś takiego mi chodzi, tyle że darmowe, bo z tego co patrze to Vmware odpada :/
Zawsze mozesz sobie 60dniowa wersje testowa zapodac.
a tego typu darmowego rozwiązania niema?
Xen? co prawda srodowisk graficznych pod nim nie odpalalem ale mysle ze powinno pojsc ...
Faktycznie, Xen wydaje się odpowiedni, czy on wymaga jakiegoś specjalnego kernela? Bo używam swojej kompilacji, a nie przypominam sobie w configu jajka jakiś opcji odnośnie xen-a?I czy nadal on nie współpracuje z lilo?
Dysponujecie jakimis dobrymi howto jak to opalić pod debianem najlepiej po polsku?Prosiłbym o linki!
maro napisał(-a):
Dysponujecie jakimis dobrymi howto jak to opalić pod debianem najlepiej po polsku?Prosiłbym o linki!
1. paczki do xena (hypervisor) masz w Debianie
2. wymaga dostosowanego jadra do dom0 (przynajmniej jakis czas temu byly to chyba zewnetrzne patche)
3. jezeli robisz parawirtualizacje a nie pelan wirtualizacej wymaga dostosowanego jadra dla domU (chyba jest juz w glownej linii, nawet byly jakies chece z starszymi driverami nvidii ...)
opcje konfiguracyjne to CONFIG_XEN* (mozesz popatrrzec na konfigi z gotowych paczek debianowych)
Próbowałem instalować z paczek, wraz z jądrem z repo,
i komp wogole mi nie wstaje na tym jądrze...
co rozumiesz przez parawirtualizacje?
To moze qemu?
xen moze dzialac w trybach:
* parawirtualizacji (nie trzeba wsparcia ze strony sprzetu, trzeba wsparcia ze strony systemu)
* pelnej wirtualizacji (mozemy odpalic w DomU np. windowsa, wymagane wsparcie od sprzetu (CPU))
podobno parawirtualizacja jest wydajniesza ...
nie wstaje - znaczy sie na czym sie zatrzymuje, etc?
na niczym po prostu się restartuje i tak w kółko, a w trybie parawirtualnym da się odpalić winde ?
Krzaczy się przy: Checking if processor honours the WP bit even in supervisor mode ... OK
i następuje restart
podaj wersje xen'a i pelny wpis gruba uzywany do uruchamiania xenowego dom0
Wersja to : 3.2.1-2
Wpis:
title Xen 3.2-1-i386 / Debian GNU/Linux, kernel 2.6.26-1-xen-686
root (hd0,0)
kernel /boot/xen-3.2-1-i386.gz
module /boot/vmlinuz-2.6.26-1-xen-686 root=/dev/sda1 ro console=tty0
module /boot/initrd.img-2.6.26-1-xen-686
dziwne bo wyglada OK ... moze sproboj hypervisora -nonpae