Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Ja w fstabie nie mam nic na temat pendriva i montuje automatycznie.
Można by do /var/log/dmesg zerknąć może będzie tam co go boli.
ilin napisał(-a):
Ja w fstabie nie mam nic na temat pendriva i montuje automatycznie.
Można by do /var/log/dmesg zerknąć może będzie tam co go boli.
jeszcze prosiłbym o wskazówke kiedy (tzn czy przy shaszowanej linijce w fstabie czy przy podłączonym pendrive) i czego ewentualnie szukać
U mnie przy działającym wygląda to tak
usb 1-2: new full speed USB device using uhci_hcd and address 2 usb 1-2: configuration #1 chosen from 1 choice Initializing USB Mass Storage driver... scsi0 : SCSI emulation for USB Mass Storage devices usbcore: registered new interface driver usb-storage USB Mass Storage support registered. usb-storage: device found at 2 usb-storage: waiting for device to settle before scanning scsi 0:0:0:0: Direct-Access Kingston DataTraveler 2.0 PMAP PQ: 0 ANSI: 0 CCS usb-storage: device scan complete Driver 'sd' needs updating - please use bus_type methods usb 1-2: reset full speed USB device using uhci_hcd and address 2 usb 1-2: device descriptor read/64, error -110 sd 0:0:0:0: [sda] 1970176 512-byte hardware sectors: (1.00 GB/962 MiB) sd 0:0:0:0: [sda] Write Protect is off sd 0:0:0:0: [sda] Mode Sense: 23 00 00 00 sd 0:0:0:0: [sda] Assuming drive cache: write through sd 0:0:0:0: [sda] 1970176 512-byte hardware sectors: (1.00 GB/962 MiB) sd 0:0:0:0: [sda] Write Protect is off sd 0:0:0:0: [sda] Mode Sense: 23 00 00 00 sd 0:0:0:0: [sda] Assuming drive cache: write through sda: sda1 sd 0:0:0:0: [sda] Attached SCSI removable disk usb 1-2: reset full speed USB device using uhci_hcd and address 2
U Ciebie mogą być jakieś błedy.
zastąpiłem sterownik z jajka na ntfs-3g, następnie raz zamontowałem z palca a każdy następny raz montuje normalnie.. strange..
sp3cu napisał(-a):
ntfs-3g do penow dobrze się sprawuje
No nie do końca się zgodzę - ja wczoraj musiałem przeformatowac na FAT32, bo wprawdzie montował się automatycznie, ale nie wykrywał poprawnie ilości wolnego miejsca - stale pokazywał tyle samo bez względu na usuwane pliki, po restarcie też.
I ten wątek muszę odświeżyć.
Przestało działać automatyczne montowanie pendraków. Używam thunara i zdaje mi się, że po upgrade z lennego do squeeze przestało działać. Wcześniej działało automagicznie, bez żadnych wpisów do fstab. Dokładnie wypluwa okno z takim tekstem:
Nie udało się zamontować „Odtwarzacz muzyczny CREATIVE NOMAD MuVo TX”.org.freedesktop.hal.storage.mount-removable no <-- (action, result).
czyli coś z uprawnieniami.
Druga rzecz, doinstalowałem thunar-volman ale jego podejrzewałem w pierwszej kolejności, więc wyleciał. Problem jednak pozostał. Nie podoba mi się też ten wpis:
cat /etc/debian_version squeeze/sid
Skąd się wziął ten sid??
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-05-03 18:01:28)
Próbowałeś z palca zamontować ??
Montuje się ale przez sudo - czyli brak uprawnień.
Edyta:
cd montuje się bez problemu
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-05-03 20:54:20)
To zrób to jako root zamontuj oblukaj czy ok i odmontuj i potem już powinno z automatu lecieć
Nie ma lekko. Montuję z konsoli jako root - wtedy mogę wejść przez thunara. Ale odmontować już nie mogę.
Cannot open /media/.hal-mtab
Jeśli odmontuję przez konsolę przez sudo - to znowu nie mam dostęþu przez thunar (X-y odpalam jako user, w konsoli używam sudo)
Jak to odmontować nie możesz dajesz umount /dev/sda coś tam ile tam masz
Opal thunara jako root i zobacz czy wtedy możesz zamontować.
Czuję ze hal coś znowu szwankuje (tak jak kiedyś w archu było)
To wiem, z palca z konsoli się montuje ale przez sudo, a wcześniej user miał uprawnienia. Wygląda na to, że już ten problem przerabiałem. Miałem nadzieję, że już więcej się z tym g....m nie spotkam instalując debiana... Właśnie wylistowałem hala i mam 0.5.12
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-05-03 21:29:16)
@ilin
zadziałało, w międzyczasie dokonałem?? downgrade`u (wg poradnika faq), oczywiście jak zwykle aptitude mi nie zadziało, więc dalej mam squeeze/sid
Po reboocie problem powórcił
Sory, ktoś może skleić oba posty?Panie Adminie...
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-05-03 22:21:01)
Przejdź do /usr/share/hal/fdi/policy/10osvendor i wklep takie coś
cat * | grep -a20 "string=\"ntfs"
Wynik dla mnie.
Przyda się też
lshal |grep -a -a15 -b15 "NOMAD MuVo TX"
przy podpiętym odtwarzaczu. Dorzuć ostateczny hald --version. Najważniejsze pytanie: pendrive masz gdzieś wpisany w fstab?
Nie, pendrive nie był wpisany do fstab. Pod lennym to działało, w squeeze już nie. Zrobiłem downgrade do lennego. Przerabiałem już raz jaja z policykit pod archem i to był jeden z powodów, dla którego zrezygnowałem z tego distra. Szkoda, że nie ma przepływu informacji, bo przez te same choroby muszą przechodzić inne dystrybucje... A ja się dałem 2x nabrać na ten sam kiepski numer :E
Za dużo kombinujesz.
Nie mam pena z ntfsem żeby sprawdzić ale mi pare dni temu też z usera nie działało (Fat32) a teraz działa.
Pokaż wynik polecenia z usera
groups
To nie jest rozwiązanie tylko ucieczka od problemu.
Mi (na testingu) parę dni temu też nie chciał montować w pcmanfm z usera.
Dodałem się do paru grup w których nie byłem (porównałem z drugim kompem na którym jest sid)
Potem nie sprawdzałem.
Dzisiaj patrzę i montuje jak trzeba.
Obecnie należe do tych grup
adam cdrom floppy audio dip video plugdev users
oczywiście adam można pominać to nazwa usera.
Dzięki ilin ale nie mam ochoty robić za testera. Jestem w plugdev (na archu to było storage). Po upgrade to przestało wystarczać.
Smutne jest to, że w każdej dystrybucji trzeba od nowa wynajdować koło/proch/pendraki a problem jest znany od kilku miesięcy. Na archu (jak zapewne wiesz) pomagały jakieś regułki wpisywane (a raczej - w moim przypadku - przeklejane) do
/etc/PolicyKit/PolicyKit.conf
ale nawet deweloperzy przyznawali, że to "workaround" czyli obejście problemu.
Myślę, że na moje potrzeby lenny wystarczy. Ze squeeze pociągnę wicda, a zamiast audaciousa (który rozpętał niespełnione zależności) zainstaluję coś innego.
BTW. Czy to normalne, że po upgrade do squeeze wyrzuca mi wersję squeeze/sid?
ippo76 napisał(-a):
BTW. Czy to normalne, że po upgrade do squeeze wyrzuca mi wersję squeeze/sid?
Tak
Z testinga
adam@debian:~$ cat /etc/debian_version squeeze/sid
W sidzie jest tak samo. :)
Konkurencja też walczy...
@ilin
Ziombel co konkretnie zrobiłeś, że pcman zaczął Ci montować ? U mnie nie montuje choćby nie wiem co:( wkurza mnie to bo z konsoli (mount/pmount) bez problemu montuje..
Nic poza dodaniem się do ww grup.(po dodaniu należy sie przelogować)
Mam zainstalowane
debian:/home/adam# dpkg -l | grep mount ii autofs 4.1.4+debian-2.1 kernel-based automounter for Linux ii gnome-mount 0.7-2 wrapper for (un)mounting and ejecting storag ii mount ii hal 0.5.12~git20090406.46dc48-2 Hardware Abstraction Layer ii hal-info 20090309-1 Hardware Abstraction Layer - fdi files ii libhal-storage1 0.5.12~git20090406.46dc48-2 Hardware Abstraction Layer - shared library ii libhal1
Mowa o testingu i penie z fat32
System codziennie aktualizowany dzisiaj też.