Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
jestem w trakcie konfiguracji swojego serwera www (korzystam z niego w domy do celów edukacyjnych). Przy instalacji serwera wybrałem takie pakiety:
Apache:
apache2 i apache2-mpm-prefork
a jako dodatki to:
libapache2-mod-php5 php5 php5-cgi php5-cli php5-common php5-curl php5-dev php5-ffmpeg php5-gd php5-gmp php5-http php5-id3 php5-imagick php5-imap php5-ldap php5-mailparse php5-mapscript php5-mcrypt php5-memcache php5-mhash php5-ming php5-mysql php5-odbc php5-pgsql php5-snmp php5-xcache php5-xmlrpc php5-xsl libapache2-mod-php4 php4 php4-cgi php4-cli php4-common php4-curl php4-dev php4-domxml php4-gd php4-gmp php4-id3 php4-idn php4-imagick php4-imap php4-ldap php4-mcal php4-mcrypt php4-memcache php4-mhash php4-ming php4-mysql php4-odbc php4-pear php4-pgsql php4-snmp php4-wbxml php4-xapian php4-xcache php4-xslt phppgadmin phpmyadmin phpsysinfo phpreports phpunit phpunit2 php-auth php-benchmark php-cache php-cache-lite php-cgiwrap php-date php-db php-doc php-elisp php-file php-fpdf php-geshi php-getid3 php-gettext php-html-template-it php-http php-http-request php-imlib php-log php-mail php-mail-mime php-net-checkip php-net-dime php-net-ftp php-net-imap php-net-ldap php-net-sieve php-net-smartirc php-net-smtp php-net-socket php-net-url php-pager php-pear php-radius php-services-weather php-simpletest php-soap php-sqlite3 php-xajax php-xml-parser php-xml-serializer php-xml-util mysql-client mysql-server postgresql-client-8.1 postgresql-autodoc postgresql-doc-8.1 postgresql-8.1
a wszystko instalować chce przy pomocy aptitude install <pakiety>
Waszym zdaniem:
-Czy jakieś pakiety się gryzą/lub są nie zalecane??
-Co byście jeszcze dodali do nich??
Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość.
jak się coś gryzie, to aptitude będzie stękać i nie pozwoli zainstalować, bądź spokojny ;)
Czy na pewno wiesz do czego służą te pakiety? Pewnie większość z nich nie będzie ci potrzebna. Będziesz używał php4 i php5? Albo jako bazę danych mysql i postgresql? Zainstaluj to co będziesz używał, jak czegoś zabraknie to sobie doinstalujesz. php4 to w ogóle odradzam, staroć, no i będziesz miał zabawę z konfiguracją skoro chcesz mieć na serwerze strony php4 i php5 na raz.
Tak jak pisałem wyżej jest to do celów edukacyjnych.
A że php4 to wiem że staroć i z niego nie korzystam - programowanie w php5
A z baz to korzystam z obu zależy co klient potrzebuje.
Ale wiem już jedno że nie da się zainstalować obydwu jednocześnie.
libapache2-mod-php5 libapache2-mod-php4
A z części pakietów to wiem że na pewno nie będę korzystać, ale jestem Ciekaw co one mogą. ;)
Pozdrawiam :)
Ostatnio edytowany przez ich (2009-01-17 23:00:27)
....do celów edukazyjnych ale wiekszości nei wykorzystasz. Lepiej poczytaj i sam popróbuj do czego każdy pakiet służy. Zawsze możesz go doinstalowac jak będzie brakował jakiegos wsparcia. Nie nalezy instalowac pakietów które nie sa potrzebne
wiesz ja nie wiem czy to jest dobry pomysl instalacji apacha mysle ze odpaliles synaptic i wklepales wszystko jak leci . popieram zdanie kolegow . wystarczylo by jak bys wklepal apache2, libapache2-mod-php5, php5 ,php5-mysql , mysql-server, mysql-client, mysql-admin, libapache2-mod-auth-mysql, phpmyadmin a jesli potrzebojesz tego postgresql to dokladasz postgresql ,php5-pgsql i phppgadmin , w tym momecie jesli chcesz sprawdzic nowy palkiet to sobie go wklepujesz a
zapomoca a2enmod dodajesz modul do server .
ps. po co ci smieci ktorych i tak nie nie wyprubojesz na dzien dobry
pozdrawiam i dobra rada sluchaj kolegow bo nie radza ci zle
Ostatnio edytowany przez sebastianGC (2009-02-06 13:37:24)