Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
Mam problem ze skype, proboje go zaktualizowac ale wyskakuje mi takie cos:
Building modules for the 2.6.26-1-686 kernel, please wait... done. ERROR: Build failed. Please review the build log at /tmp/alsa-driver-linuxant.8989.log dpkg: błąd przetwarzania alsa-driver-linuxant (--configure): podproces post-installation script zwrócił kod błędu 1 Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: alsa-driver-linuxant E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
Wogole nie rozumie co tu pisze:D, linuxa mam od 3 godzin i prosze o wyrozumialosc. Bede wdzieczny za instrukcje krok po kroku.
Pozdrawiam serdecznie
Napisz dokładnie co robisz i co chcesz zrobić bo z tego to trudno wywnioskować.
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-01-04 22:18:37)
Wpisuje w konsole: apt-get install skype, cos tam kawalek sie zrobi i wtedy taki blad sie pojawia
miarian napisał(-a):
cos tam kawalek sie zrobi
pokaż to cośtam
dhcppc0:/home/lukas# apt-get install skype Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe skype jest już w najnowszej wersji. 0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych. 1 nie w pełni zainstalowanych lub usuniętych. Po tej operacji zostanie dodatkowo użyte 0B miejsca na dysku. Konfigurowanie alsa-driver-linuxant (1.0.19git20081204) ... Building modules for the 2.6.26-1-686 kernel, please wait... done. ERROR: Build failed. Please review the build log at /tmp/alsa-driver-linuxant.6125.log dpkg: błąd przetwarzania alsa-driver-linuxant (--configure): podproces post-installation script zwrócił kod błędu 1 Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: alsa-driver-linuxant
Z tego co tam pisze to skype jest juz najnowszy, ale mimo to chodzi mi o ten error z Alsa
Skąd masz ten pakiet ?
alsa-driver-linuxant
To robi bubu.
Tego nie ma w repo.
Pewnie z palca od jakiejs innej dystrybucji zainstalowaleś.
Odinstaluj to w pierwszej kolejności.
Potem jako ze ten pakiet prawdopodobnie wywalił dotychczasowe stery to będziesz musial sobie skompilowac sterownik.
ftp://ftp.alsa-project.org/pub/driver/alsa-driver-1.0.18a.tar.bz2
Usunalem to ale na szczescie dzwiek mam :)
A wzielo sie to stad ze sciaglem to z tego linku co podales i chyba nadpisalem tym stare sterowniki.
Ja podałem linka na źrodła do sterowników a nie na paczkę :)
Strony: 1