Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Mam problem z OpenSSh, zainstalowalem caly pakiet, ale nie moge uruchomic, czy ktos wie jak mozna to ustrojstwo uruchomic?
Co konkretnie chcesz uruchomić? Serwer ssh? Zapodaj "sudo /etc/init.d/ssh start", aczkolwiek powinien sam się włączać podczas startu systemu. Chcesz łączyć się przez ssh do innego kompa? "ssh user@host", dajesz yes, wpisujesz hasło i wiola.
sudo: /etc/init.d/ssh: command not fund
Wogole w katalogu /etc/init.d/ nie ma ssh , w /usr/local/bin tez nie. To znaczy, ze sie nie zainstalowalo OpenSSh?
Juz wiem co bylo nie tak....ale nie napisze bo mi wstyd. Dziekuje za pomoc.
napisz by bylo dla potomnych... Humanum errare est
poprostu wydalem tylko polecenie ./configure a zapomnialem o make i make install :/
Jednak mam inne pytanie, posiadam neostrade i dziele internet przez router, sshd w tej sieci dziala swietnie, jak jednak uzyskac polaczenie bedac poza siecia? Np. laczac sie z innego kraju? Trzeba zrobic tunel?
Zorientuj się czy Twój router posiada opcje podpięcia DynDNS lub jakiegoś innego no-ip.com. No i oczywiście do tego przekierowanie jeżeli komp z SSH stoi za NAT'em.
prosze o zamkniecie tego tematu.
Ostatnio edytowany przez milik (2008-12-28 14:34:52)