Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2008-12-25 14:41:28

kondzio14 - Użytkownik

kondzio14
Użytkownik

konfiguracja AP D-link dwl2100

Podpinam Access Pointa do kompa.. za pomocą skrętki. Urządzenia chyba widzą się prawidłowo, tj. AP i komputer (kontrolki świecą). I teraz pytanie.. Jak mogę skonfigurować tego AP? Tzn. chcę nadać mu jakiś adres IP.. a jaki ma w tej chwili nie mam pojęcia...

#2  2008-12-26 09:39:51

mariaczi - Użytkownik

mariaczi
Użytkownik

Re: konfiguracja AP D-link dwl2100

Witaj.

Jeśli urządzenie tyle co zakupione, czyli wyjąłeś je prosto z pudełka to ma domyśle IP, znajdziesz je w manualu. Jeśli natomiast urządzenie było uzywane, a nie potrzebujesz nic z konfiguracji jaka na nim obecnie jest to skorzystaj z resetu do ustawien domyslnych i po domyslnym IP (z manuala) dostaniesz sie do urzadzenia i skonfigurujesz wedle swych potrzeb.

Edit: Jeśli dziala na urzadzeniu dhcp to wpisujac "ipconfig" w wierszu polecen systemu adres bramy powinien byc adresem urzadzenia.

Ostatnio edytowany przez mariaczi (2008-12-26 09:41:33)

#3  2008-12-26 12:40:58

kondzio14 - Użytkownik

kondzio14
Użytkownik

Okay.. działa.. najśmieszniejsze jest to, że AP ma działać pod Windowsem.., a pod nim nie idzie się do niego dostać.. ping nie działa więc tym bardziej z poziomu www nie idzie go skonfigurować (kontrolki świecą). Ustawiłem mu IP pod Linuxem, tutaj najmniejszych problemów, a konfiguracja interfejsu wyglądała tak samo, zresztą zgodnie z manualem.

Jednak pytanie moje ... jak powinienem ustawić sieciówkę w kompie jeśli chcę mieć dostęp do internetu za pomocą AP pracującego w trybie klienta?
Ustawienia dla AP to:

Kod:

IP: 192.168.1.26
maska:255.255.255.0
brama:192.168.1.1

#4  2008-12-29 09:42:43

mariaczi - Użytkownik

mariaczi
Użytkownik

Nie działa spod windows a działa z linuxa - byc może masz jakiegoś fire włączonego albo jakaś insza aplikacja coś blokuje...
Co do Twojego pytania: APek w trybie klienta nie musi mieć adresacji z klasy sieci w jakiej będziesz mieć połączenie do internetu. Jeśli chcesz "pozbyć" się kabla i w takim celu podpiąłeś AP w trybie klient to dla swojej karty w kompie ustaw IPka/maske/brame wg tego co otrzymałeś od providera a AP ustaw w inna podklasę. Uważaj jednak by nie zdublować adresów IP w sieci.

Stopka forum