Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam mam problem ze skompilowaniem środowiska graficznego Enlightenment. Co chwilę podczas kompilacji konsola wypluwa mi błędy brak pakietów, niespełnione zależności i tak w kółko. Już mi się to troszkę znudziło... Szukam po necie ale nie mogę znaleźć gotowej paczki z tym środowiskiem lub wpisu do sources.list. Może ktoś z Was posiada tak ową paczkę lub adres serwera z którego mógłbym zainstalować to środowisko? Z góry dzięki za pomoc dodam jeszcze że chodzi mi o e17.
adam@debian:~$ aptitude search e17 p e17 - The Enlightenment DR17 Window Manager p e17-data - Enlightenment Window Manager Run Time Data p e17-dbg - The Enlightenment DR17 Window Manager p e17-dev - Enlightenment headers, static libraries an adam@debian:~$ aptitude search e16 p e16 - the Enlightenment Window Manager DR16 p e16-data - e16 window manager support files p e16keyedit - a keybinding editor for the enlightenment p e16menuedit - A graphical menu editor for enlightenment p e16menuedit2 - A graphical menu editor for enlightenment
yy właśnie, jest w unstable na pewno (w testing chyba też, nie jestem pewien). lepiej brać wersję z paczki, bo trunk e17 ma w zwyczaju być koszmarnie niestabilny (nawet jeśli uda ci się skompilować).
jeśli już koniecznie chcesz kompilować, to magiczne słowo brzmiało bodajże "apt-get build-dep e17"
oo jest... Korzystasz z Sid'a czy Lennego? Gdybyś mógł podać to proszę o wpis do sources.list.
Ja mam Lennego wczoraj aktulizowanego i aptitude search e17 ani aptitude search enlightenment nic nie znajdują a chętnie bym przetestował zwłaszcza że stacjonarka robi za maszynę do eksperymentów teraz ;] Macie jakieś dodatkowe wpisy w source.list? Na debian.linux.pl coś tam "kazują" dopisać ale podobno na Lennym to jest w standardowych repo a u mnie dupa ;]
Na Gentoo za to w standardzie pod hasłem eix -s enlightenment znajduje mi tylko wersję 0.16.8.14 ;] Ale nie wiem jeszcze jakie środowisko wybiorę na Gentoo ;]
Ostatnio edytowany przez winnetou (2008-11-29 14:56:50)
Sorry za offtopic - czy w wersji DR17 znajdującej się w repo Experimental, można już ustawiać na tapecie jpg? Jakiś miesiąc temu ją instalowałem, ale nie lubił moich jpegów :-(
EDIT do postu wyżej:
Dopisz do /etc/apt/sources.list || /etc/apt/sources.d/costam.list:
deb [jakiś mirror] experimental contrib non-free main
Ostatnio edytowany przez urug (2008-11-29 15:02:30)
najlepiej z tąd http://wiki.enlightenment.org/index.php/E17_User_Gu … tion_packages
a props ja wole e16
Ostatnio edytowany przez Ryszard (2008-11-29 15:52:44)
e16 jest w lenny'ym i sidzie, e17 -- z oczywistych względów -- w experimental
// a tak w ogóle wynocha do Środowisk :)
Ostatnio edytowany przez azhag (2008-11-29 17:36:32)
Właśnie zacząłem testować e17. Jak na razie po kilku minutach wydaje mi się być bardzo przyjemnym, efektywnym oraz efektownym środowiskiem.
Ja o dziwo mam krzaki w xtermie pod e17, a pod fluxem jest ok o.O
http://jakilinux.org/aplikacje/menedzery-okien/e17- … e-nie-dziala/ i tu
http://www.wonder.pl/index.php/Debian_Sarge_E17 i tak wole e16 i ch.................
Fakt, dr16 > dr17, aczkolwiek nie można powiedzieć że chłopaki się nie starają (porównać dr17 z svn z 2005 a teraz), i weźmy pod uwagę że nadal nie było oficjalnego wydania 0.17.0.
Póki co najbardziej wnerwiają drobne błędy z obsługą systraya, pzez stalonetray lub trayer (fakt, standard systraya pod X11 ssie pałę -- ale żeby od razu z tego powodu go w ogóle nie implementować?...)
Ja ogólnie to nie mam większych problemów z korzystaniem z e17. Jedynie nie polecam instalować entrance, u mnie wyjebało skrypty startowe w kosmos :/ na szczęście dało rade naprawić.