Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Musze napisac, ze jestem mile zaskoczony wsparciem techniczym ze strony samsunga. Zmienialem system na samsungu NP-R510 z visty na xp i pierwszy raz zdazylo mi sie (a zmienialem tak juz wiele notebookow (sony - ble, toshiba - ble, hp)), zeby na stronie producenta byly wszystkie sterowniki do xp do notebooka, ktory domyslnie ma zainstalowana viste. Wielkie brawa.
Kupel przywiózł ze stanów notebooka Toshibę ze zvistą i jakoś nie miałem problemów ze sterownikami do xp-ka. Nie pamiętam, czy wchodziłem na stronę producenta, ale stery w pół godziny miałem. Teraz jest o wiele łatwiej o stery do xp niż rok temu.
Do toshiby są stery do xp.Przynajmniej do mojej. L 40.
Ja moge doada ce acer Extensa 5620 z ati_radeon HD 2400XT i acer aspire 5315 hp pavo nie ma problemow z przeinstalowaniem i sterownikami jak i pod Viste , XP czy tez lenny debian nie stety podzieram zdanie tgR wszystkie trzeba poszukac w sieci ewentualnie u mnie w kompie:)
Teoretycznie do kazdego laptopa/desktopa sa stery. Chipset to chipset. Ale w przypadku mojego samsunga byly podane na tacy na stronie producenta. Wszystkie.
Tak jak powiedziales teoretycznie problemy polegaja na tym ze naprzykladzie acer jak i nie ktore firmy promuje viste i nie znajdziesz pod tego kompa sterow do win xp na stronie producenta a jak juz znajdziesz stery pozostaje ci jeszcze poszukac biosu
sebastianGC napisał(-a):
Tak jak powiedziales teoretycznie problemy polegaja na tym ze naprzykladzie acer jak i nie ktore firmy promuje viste i nie znajdziesz pod tego kompa sterow do win xp na stronie producenta a jak juz znajdziesz stery pozostaje ci jeszcze poszukac biosu
Tak szukalem w Twojej wypowiedzi kropki, przecinka, moze srednika nawet, ale nie - nie znalazlem:)
przepraszam za offtop
Na stronie Gateway i Comaq Presario nie ma sterów pod XP. Oni wspierają vistę i basta. Udało mi się znaleźć stery pod wszystko, za wyjątkiem UAA (Universal Audio Architecture). Co ciekawe, Debian na tym sprzęcie śmiga aż miło.
radziojedi ! powaznie k...... i znow zapomnialem sorry, ale moze nastepnym razem :)
Bodzio a jakiego masz laptopa ? debian etch4 smika prawie na 10 modelach acer-a najczesce problemy to tylko karta sieciowa :) i acpi , do ktorego sa dostepne pakiety tak jak acer_wmi i acer_acpi '
Ostatnio edytowany przez sebastianGC (2008-11-27 12:44:42)
A z moim lapkiem to nie być problema. Ja mieć Asusa A-6000 na Turionie X2. Nie ma najmniejszych problemów ze sprzętem. Na początku były jakieś kłopoty z kamerką, teraz już nie. A te powyżej to były klientów. No i mają Vistę i Debiana :P
Obciach Panownie. Zamiast dyskutowac, ktory laptop jest bezproblemowy z punktu widzenia Linuxa to Wy o win$hitach. Malo tego,
dyskutujecie, ktory shit (tak jakby sie czyms roznily :P) na ktorym lapku sobie radzi bez zadnych bolow.
A tak bardziej na temat: skoro producenci 'uznali' wyzszosc Vsity nad XP to ja uwazam, ze nalezy wziac sobie do serca ich 'nieomylnosc' i pozegnac sie z ukochanym XP.
Zimzum, zimno Ci??
gdybym uznawał to co mówią producenci, to bym do tej pory na shicie siedział, a tak mam Was moje głupolki :) I jestem bardzo zadowolony :)
Zapomnialem dodac usmieszki gdzie trzeba, wiec dajcie na luz jak czytacie moje posty ;-)
A na moim acerze 5520 debian działa bardzo dobrze, ale dziwi mnie że ma preinstalowanego linuksa a na stronie producentra brak sterowników tylko dla visty,
z xpekiem taki problem że albo trzeba bawić się z nlitem albo z sp2 szukać i znowu na stronie brak sterowników dla xp chociaż na płycie są ;)
ja na samsungu sa11 mam vistę i trzymam ją tylko dlatego, że chcę miec oryginalny system, bo dawno postawiłbym xp. są ponoć jakieś kruczki licencyjne mówiące o mozliwości zainstalowania starszego softu MS jeśli posiada się oryginalny nowszy (ale chyba nie dotyczy to wersji Home premium).
parrotlarch napisał(-a):
ja na samsungu sa11 mam vistę i trzymam ją tylko dlatego, że chcę miec oryginalny system, bo dawno postawiłbym xp. są ponoć jakieś kruczki licencyjne mówiące o mozliwości zainstalowania starszego softu MS jeśli posiada się oryginalny nowszy (ale chyba nie dotyczy to wersji Home premium).
Ale naprawde nie musisz sie tlumaczyc:) Wielu ludzie uzywa visty i wcale nie czuja sie gorsi z tego powodu:) To oczywiscie caly czas bardzo dobry system:) Jak najbardziej szanuje tych ludzi:)
Najgorzej sie przyznac za pierwszym razem, uwierz mi:)