Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Mam taki problem:
Podczas gdy łącze się z różnych hostów (polska, holandia, usa, niemcy, francja itp) na mój serwerek domowy podłączony pod chello, stojący na zacnym debianiku 4 etch, bardzo często zdarza mi się iż połączenie zostaje zwieszone, na jakiś czas. Połączenie idzie przez normlany routerek dlinka z wifi. Upgradowałem urządzenie, oraz resetowałem pare razy, instalowałem jeszcze raz systemik. Co ciekawe, kiedy łącze się lokalnie, problemy nie występują.
WTF? Co sugerujecie.
To się dzieje podczas jakiejś operacji, czy bez różnicy czy coś robisz czy nie? Może masz gdzieś ustawiony jakiś limit czasu połączenia ? Obstawiałbym MTU, ale znając życie to będzie jakaś pierdoła ;)
Nie nie, też już kombinowałem zopcjiami sshd, ale to nie ma znaczenia, bo jak lokalnie się nie wiesza. to musi być cosik po drodze, Nie wiem obstawiam router, te dlinki to syf straszny :)
Ustaw MTU na hoście i serwerze takie samo i sprawdź.
okej, a jaka wartość byś proponował?
Bo generalnie wszedzie ustawione defaultowo 1500, i tak sprawdzałem to jest default.
Ostatnio edytowany przez Grzeslaw (2008-11-14 22:23:35)
Niższe, np 1038.
rzeczywiście działa ;) jeszcze bedę testować, ale mam nadzieje że będzie okey.
Powiedz jeszcze, czym się kierować przy wyborze odpowiedniej wartości MTU?
Grzeslaw napisał(-a):
Powiedz jeszcze, czym się kierować przy wyborze odpowiedniej wartości MTU?
Niech Ci jakiś teoretyk odpowie, albo doczytaj sobie ;P
Niekoniecznie teoretyk :P
//podziekowal.