Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
znalazłem w FAQ coś o tym ale to wogól niechce chodzić
http://www.dug.net.pl/faq/index.php?kat=6&id=41
robie wszystko jak w poleceniu wrzucam CD1 Debian następnie
boot:bf24 ---> i na tym się zatrzymuje wywala komunikat że nieprawidłowe polecenie czy coś w tym stylu
może dlatego że to polecenie jest pod starszą wersję niż ja mam ?
Hmmm, to wkoncu o ktory Ci chodzi? w temacie piszesz o grub'ie, a linka podajesz do Lilo :)
pozdro
Włóż pierwszą płytkę z woodim wpisz: resc24 czy coś w tym stylu (jak włożysz płytke to jest pomoc i możesz tam przeczytać dokładnie jakie są dostępne (trzeba któregoś z klawiszy F (funkcyjnych) nacisnąć) później wystarczy już tylko:
1) grub-install /dev/hdXY --root-directory=/
gdzie hdXY to partycja przeznaczona na /boot
2)z pod konsoli
grub
3)grub> find /grub/stage1
4)root (hd0,1)
gdzie (hd0,1) jest zależne od tego co zwróci polecenie find
5)setup (hd0)
wchodze w tą pomoc i nie wiem co wybrać ?
a tak wogóle to gdzie ja mam to wpisać ?
1) grub-install /dev/hdXY --root-directory=/
gdzie hdXY to partycja przeznaczona na /boot
2)z pod konsoli
grub
3)grub> find /grub/stage1
4)root (hd0,1)
gdzie (hd0,1) jest zależne od tego co zwróci polecenie find
5)setup (hd0)
tam jak na poczatku płytkę wrzucam ? I jak moge sparwdzić na jakim dysku mam zainstalowanego linuxa bo w tej chwili nie pamiętam. Wiem że na osobnym dysku tylko nie wiem jaka jest nazwa tego dysku?
Jak mam rozwiązać ten problem na dysku od linuxa mam peło danych kótre mi są bardzo potrzebne a nie moge się do nich teraz dostać. Wogóle to poczatkowo miałem XP i Debiana przy uruchamianiu wyskakiwało mi okienko z wyborem sysyetmu i wszyscy byli szczęśliwi a gdy przeisntalowałem XP po włączeniu kompa uruchamia sie XP tak że nie moge dostać się do LINUXA
POMOCY !!!
ściągnij i wypal tą płytke http://rescuecd.sourceforge.net/
następnie ustaw bootowanie na cd
po załadowaniu systemu z rescue cd wpisz login root hasło rescue
następnie mkdir /mnt/linuks
mount /dev/hdxy /mnt/linuks
chtoot /mnt/linuks
grub-install /dev/hdxy
x-dysk y-numer partycji