Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2008-09-24 21:01:37

zimzum - Członek DUG

zimzum
Członek DUG

pędrak i zwalony system plików

Jakiś czas temu mój pędrak się zbuntował i nie pozwalał mi nic na siebie wrzucić. Miałem na nim jakieś 200mb danych, a pozostałe 800 z 1gb było wolne. Zarówno winda jak i Debian byli bezradni. Potraktowałem go fdiskiem. Okazało się, że był tam niezły chlew (a przynajmniej mi to tak wyglądało). Wyrzuciłem 4 partycje, które tam były  i teraz próbuje utworzyć nowe. Jedną utworzyłem, nazywa się /dev/sdap1, ale pędrak tak jak nie przyjmował nowych danych tak nie przyjmuje. Te dane, które tam były uparcie tam trwają. Teraz jak próbuję coś dłubać fdiskiem to nie moge zrobić żadnych zmian. Dostaje

Kod:

WARNING: Re-reading the partition table failed with error 22: Zły argument.

Trochę to wszystko na szybko robiłem i raczej bezmyślnie. Teraz jest chyba jeszcze większy chlew niż był. Wujek google jakoś tak nic konkretnego mi nie powiedział. Pomożecie?

#2  2008-09-25 01:27:06

ShinnRa - Użytkownik

ShinnRa
Użytkownik

Re: pędrak i zwalony system plików

spróbuj

Kod:

hdparm -r 0 /dev/sdap1

-r 0 usuwa stan tylko do odczytu. Miałem coś podobnego pod Win XP, coś się zwaliło przy odmontowywaniu pendrive'a i potem nic nowego nie mogłem zapisać. Po sformatowaniu nic nie można było zapisywać, oprócz danych które już tam były wcześniej zapisane. Dopiero hdparm -r 0 pomógł.

rlu: 398881 | Debian user/lover

#3  2008-09-25 01:46:33

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

możesz też spróbować wypełnić całe urządzenie zerami :]

cat /dev/zero > /dev/sda

tabula rasa [:

linux regd. user #248790

#4  2008-09-25 17:40:02

zimzum - Członek DUG

zimzum
Członek DUG

Dzieki za odpowiedz! Wypróbuje Wasze pomysly jak znowu dorwe sie do swojego kompa. Poki co jestem jakby  "w drodze", albo raczej w trakcie przeprowadzki.

Ostatnio edytowany przez zimzum (2008-09-25 17:40:31)

Stopka forum