Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2008-09-09 10:06:47

Just - Użytkownik

Just
Użytkownik

Anonimowość w sieciach typu Skype - jak ???

Witam po długiej nieobecności. Porzuciłem na razie rozwiązywanie wszelkich problemów jakie miałem z Debianem i czekam na wersję stabilną i dopiero po jej zainstalowaniu będę rozwiązywał dalsze problemy (jeśli w wer. stab. jeszcze będą w ogóle występować).
Ale do rzeczy. Nie ma na forum działy bezpieczeństwo więc nie wiedziałem gdzie umieścić post.

Czy ktoś na tym forum zna się na bezpieczeństwie sieci lub zna kogoś kto mógłby mi pomóc? Jeśli tak to bardzo proszę o jakąś wiadomość! Zastanawiam się w jaki sposób korzystać z połączeń głosowych i wideo (to już opcjonalnie) jeśli zależy mi na bezpieczeństwo i szyfrowaniu połączenia. Krótko mówiać: nie chcę, żeby dostęp do treści rozmów mieli np. pracownicy Skype'a lub inni uzytkownicy, nie chcę żeby ktoś miał możliwość czytania treści rozmów i chcę łączyć się przez takiego np. TOR-a lub inny super-bezpieczny węzeł komunikacji...

Czy ktoś ma jakieś propozycje? (propozycje mogą być zarówno na platf. Windows i Linux - z obydwu korzystam).

Z góry dziękuję za jakiekolwiek wiadomości.
Pozdrawiam.

#2  2008-09-09 11:16:02

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

Re: Anonimowość w sieciach typu Skype - jak ???

SIP i szyfrowanie (przynajmniej danych przesylanych w RTP) - nie wiem czy cos i ew. co ma to zaimplementowane ... o bezpieczenstwie SIP warto poczytac np. http://krzysiek.tele.pw.edu.pl/pdf/afcea2003.pdf ... mysle ze mozna by sprobawac tez IAX przez tunel SSH

edit: zauwazylem cos takiego do szyfrowania SIP: http://voip.wiadomosc.info/index.php?s=cbc993fffabe … &rid=3726

Ostatnio edytowany przez bercik (2008-09-09 11:18:20)

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#3  2008-09-09 12:12:16

Just - Użytkownik

Just
Użytkownik

bercik, przygniotłeś mnie tym PDF-em. Nie chciałbym aż tak bardzo się zagłębiać w ten temat. Zresztą niewiele się na tym znam; praktycznie w ogóle. Szukam jakiegoś pewnego i gotowego rozwiązania. Coś a'la pakiet TOR-a pod Windows hehe :)
Może jest jakiś gotowy program, do którego można by podpiąć np. TOR-a ??? (pod Skype nie można, a zresztą on podobno nie jest bezpieczny - co o tym sądzicie ???)

#4  2008-09-09 14:04:58

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

w takim razie zwroc uwage na drugi link ktory podalem i/lub zainteresuj sie proba tunelowania iax2 po ssh ...

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

Stopka forum