Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam wszystkich.
Chciałem zapytać jak to możliwe, że po wrzuceniu (zainstalowaniu) nowego Debiana moje karty sieciowe podłączone przez port USB zmieniły adres MAC ??. Albo mam już jakieś omamy, albo co, ale wrzucając (przekopiowując na bieżący system) mój stary firewall ( z poprzedniego Debiana) miałem ustawione puszczanie ruchu na odpowiednią kartę sieciową po adresie MAC. Teraz jak wpisze
ifconfig
otrzymuję informację z jakimś innym adresem. Mało tego net jest udostępniany przez iptables tylko i wyłącznie jak jest wpisany adres stary a nie bieżący ??. Co się dzieje bo już głupieć zaczynam??
moze miales gdzies poprzednio recznie zmieniany MAC ... albo pozmienialy sie oznaczenia kart (oznaczenia sa ustawiane w oparciu o mac przez udev)
Dziekuję za odpowiedź. To jak będę mógł teraz podłączyć nowe karty sieciowe ?? .
Skąd brać adresy MAC, bo na tych kartach co są w systemie nie działa przekierowanie ruchu regułą iptables na adresy odczytane z ifconfig. Muszę wpisać te co kiedyś były i wtedy śmiga. To nie jest normalne kurcze. Ma ktoś jakiś pomysł ?.
Pozdrawiam