Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Początkujący Debianowiec ma taki mały problem - podczas startu systemu, kiedy nie mam netu (modem telekomuny u sąsiada nawala), wszystko zatrzymuje się na
MTA :
I nic się nie da zrobić...
Jesli net jest - to wtredy uruchomienie systemu przebiega normalnie, a za MTA pojawia się exim4.
Wiem, że exim to serwer pocztowy, ale ja go nie chciałem podczas instalacji - i ustawiłem, tak jakby net-u nie było. Co z tym mozna zrobic??? Dzięki z góry za odpowiedź.
dwa wyjścia:
1. albo za każdym razem jak nie ma neta i staje na eximie, naciskaj ctrl+c żeby go zatłuc
2. w sumie to chyba nie potrzebujesz tego exima, więc wywal linka do skryptu startowego i będziesz miał spokój:
rm /etc/rc2.d/S20exim4
Więc tak: jakbyś chciał w adminka się pobvawić to exim przyda ci się do wysyłania wiadomości z crona. Zawsze możesz exima przekonfigurować i problem nie powinien się pojawiać (na ustawienia, żeby był nieskonfigurowany lub żeby działał tylko na lokalnym komputerze (odsyłam do lektury www.debianusers.pl)). A jakbyś chciał kiedyś sobie exima jeszcze przywrócić to wyłącz go przez rcconf. Pod rzadnym pozorem nie usuwać exima, bo padnie Ci system.
Pod rzadnym pozorem nie usuwać exima, bo padnie Ci system.
Nie prawda - ja wywaliłem, zawsze go wywalam jak gdzies system instaluje gdy nie jest potrzebny i jeszcze nigdy nic nie padło
po prostu:
apt-get remove exim4-base*
albo
apt-get remove exim4*
potem tylko "orphaner" - wyczyścić co trzeba i sruuu - po kłopocie ;-)
DZIĘKI! usunąłem - i wszystko działa poprawnie - no i na pewno odrobinę szybciej...
Dziwne znam przypadki, gdy cały system potrafiło załatwić. Ale widać ktoś chciał się pobawić w admina bez MTA ;)
Ja również usunąłem Exima ;)
Możesz wyjaśnić bliżej o co chodzi z "orphaner" ?
Pozdrawiam
Ja również usunąłem Exima ;)
Możesz wyjaśnić bliżej o co chodzi z "orphaner" ?
Pozdrawiam
orphaner usuwa "osierocone" biblioteki, które były zainstalowane dla spełnienia zależności