Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2008-06-23 21:51:23

sudione - Użytkownik

sudione
Użytkownik

przekierowanie www, IP oraz SAMBA

Witam serdecznie!!!
Po dość dużych perypetiach
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=9929
udało mi się znaleźć osobę, która za symboliczną kwotę pomogła postawić serwer na nogi. Niestety nie potrafi zrobić kilku rzeczy, które były poprzednio dostępne, a mianowicie:
1. Problem najprostszy, ale nikt nie może tego do tej pory zrobić. Mam swoją stronę z własnymi plikami www.sudione.gu.ma i jeżeli chcemy sie połączyć z tą stroną to wyskakuje jeszcze katalog public_html. Dlaczego??? Na starym serwerze było wszystko OK. Gość, który mi "zrobił" serwer powiedział, że nie jest to do zrobienia i muszę zmienić przekierowanie na www.gu.ma Czy aby na pewno???
2. Chciałbym, aby widoczne w sieci był 2 katalogi dla wszystkich użytkowników. Samba zainstalowana, a serwera jak nie było widać na Otoczeniu Sieciwym tak nie widać do tej pory. Juz kompletnie zgłupiałem jeżeli chodzi o konfiguracje tego, a najgorsze w tym wszystkim jest to, że wszyscy z sieci nie mają bladego pojęcia co to jest FTP, na czym polega i ciągle mi "płaczą i jęczą".:|
3. .....i najtrudniejsza sprawa. Mam dzielonego DSL'a TPSA i przy łączu 4Mbity jest dodawanych 5 numerów IP i cholera nie mogę z tego korzystać. Przedtem wpisywałem formułki to firewall'a, a w LMSie, którego dostałem w pakiecie od gościa z Allegro ta opcja nie działa. Czy da sie jakoś obejść LMS'a i te regułki gdzieś dopisać???
Bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc.
POZDRAWIAM SERDECZNIE

Ostatnio edytowany przez sudione (2008-06-23 21:55:40)

#2  2008-06-25 11:41:09

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

Re: przekierowanie www, IP oraz SAMBA

ad 1. nie prawda - zainterseuj sie mod rewrite lub ustaw odpowiedni documentroot lub przenies zawartosc public_html o jeden poziom wyzej
ad 3. rozumiem ze chesz aby te publiczne adresy byly uzywane dla hostow wewnatrz sieci - mozesz zrobic NAT 1/1 lub (duzo elegantrze rozwiaznieprzeroutowac je do sieci (ustawic regule route), ale to zalezy od tego jak wyglada adresacja (czy masz dodatkowo od TPSA siec polaczeniowa czy nie - nie jestem klientam tpsa wiec nie wiem czy daja)

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

Stopka forum