Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
czytałem gdzies ale juz nie pamietam gdzie to było ,otóż jak zrobić własn iso na debianie ??
tzn. mam juz zainstalowany i skonfigurowany systym na pc do własnych potrzeb ,teraz chce zrobic z niego iso i nagrac na płyte aby muc go zainstalować z tej płyty na innym PC (kernel oczywiscie z repo)
zna może ktoś jakieś How To ??
Pozdrawiam
W internecie są dostępne skrypty "Linux-Live" , które pozwalają zrobić LiveCD z zainstalowanej dystrybucji.
Zastosowanie skryptów Linux-Live w przypadku Slackware'a.
http://linki.zlowione.net/?id=2q ( 40MB )
Sam zamierzam w wolnym czasie zrobić dla własnych potrzeb Debiana bootowalnego z CD.
tak ale mi akurat nie chodzi o Live CD :( ,tylko stworzenie czegos podobnego do własnej dystrybucji bazującej na debianie ,bym mógł zainstalować na ja hdd w PC
debian-cd lub jego przyszły zastępca debimg do stworzenia płyty instalacyjnej.
Możesz też przygotować obraz systemu (baza z debootstrapa, chroot i instalacja reszty, po czym spakowanie w archiwum) i wrzucić go na naprędce spreparowany live (to co podali koledzy wyżej + kilka innych tematów z DUG-a), wtedy tylko byś go spod live'a rozpakowywał na dysk, chrootował się i instalował bootloader. Przy odrobinie wysiłku mógłbyś dopisać skrypt mój-system2hd robiący to wszystko automagicznie (grml2hd z grmla będzie niezłym wzorem). :)
Ostatnio edytowany przez azhag (2008-06-08 13:06:28)
Strony: 1