Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Za pomocą K3B zrobiłem obraz płyty dvd na partycji FAT. Ponieważ w systemie plików FAT jest ograniczenie wielkości pliku do 4GB, K3B podzielił obraz na 2 pliki: image.iso (4.0GB) oraz image.iso.001 (377,8MB). Jak z takich obrazów nagrać z powrotem płytę DVD? W K3B moge zaznaczyć tylko 1 obraz. Może trza to połączyć jakimś innym programem, bardzo mi zależy bo płyta jes prawie że bezcenna.
Jest takie magiczne narzędzie zwie się ono ISO Master i jest w repozytoriach. O ile się nie mylę (a ja rzadko się mylę:P:P) to za jego pomocą złożysz te dwa obrazy w jeden w bardzo prosty i szybki sposób.
ps. Jest jeszcze Kiso:)
Ostatnio edytowany przez LongeR (2008-06-01 13:14:09)
za pomocą ISO Master można edytować obraz w środku czyli dodawać i usuwać pliki/katalogi, dodawać obraz startowy ale do złożenia jednego iso z tych 2 części to on sie nie nada, przynajmniej nie wiem jak to zrobić za jego pomocą. Moim zdaniem bardziej by się tu zdał program który potrafi zlożyć plik z 2 częsci
Ja bym spróbował zaznaczyć pierwszy plik, może k3b sam sobie je połączy przy nagrywaniu? Spróbuj na jakiejś płycie DVD RW
Sam nie wierzę że to piszę, ale spróbować nie zaszkodzi (zakładając, że masz kopie tych obrazów ISO ;) ):
cat obraz.iso obraz.iso.001 > calos.iso
cat obraz.iso.001 >> obraz.iso
Ostrzegam, że drugie może zniszczyć ten obraz, więc robisz na własną odpowiedzialność.
No i będziesz potrzebował dużo miejsca na dysku i wolnego czasu ;) .
Tak, wiem, jest dd, ale nie udało mi się znaleźć informacji o możliwości czytania z różnych plików. Z tego co mi wiadomo, nie ma ono również opcji DOPISYWANIA do pliku wyjściowego.
Wg tego http://ubuntutweak.blogspot.com/2008/05/graficzne-m … razw-pyt.html
Mozna to robić tym programem.Osobiście nie sprawdzałem.