Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam taki problemik z sambą
Mam w domu dwa kompy
Komp A podłaczony do netu za pomocą karty Wi Fi pracującej na interferejsie eth0
W kompie A jest tez sieciówka która udostępniam net na kompa B.Pracująca na interferejsie eth1
Net udostepniam za pomocą masquarady (ale zauwazylem że nie ma to wpływu na sambę)
Mój /etc/network/interfaces w kompie A
# The loopback network interface auto lo iface lo inet loopback auto eth0 iface eth0 inet static pre-up /sbin/ifconfig eth0 up address XX.X.X.XXX netmask 255.255.255.0 gateway 10.0.0.1 wireless-essid XXXXXXX_XXXXXXXXXXXXX wireless-mode Managed auto eth1 iface eth1 inet static address 192.168.1.1 netmask 255.255.255.0
Skrypt iptables wygląda tak
# wlaczenie w kernelu forwardowania echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward # czyszczenie starych regul iptables -F iptables -X iptables -t nat -X iptables -t nat -F # udostepniaie internetu w sieci lokalnej iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.1.0/24 -j MASQUERADE iptables -A FORWARD -s 192.168.1.0/24 -j ACCEPT
Teraz plik /etc/samba/smb.conf na kompie A
[global] workgroup = GRUPA_ROBOCZA netbios name = Adam server string = Samba Adam map to guest = Bad User log file = /var/log/samba/log.%m max log size = 50 socket options = TCP_NODELAY SO_SNDBUF=16384 SO_RCVBUF=16384 IPTOS_LOWDELAY security = share printcap name = cups dns proxy = No unix charset = ISO8859-2 dos charset = 852 preferred master = yes interfaces = eth1 [homes] comment = Katalog Domowy guest ok = yes browseable = yes write ok = no [udostepnione] path = /home/adam/Filmy read only = yes browseable = yes guest ok = yes
Na kompie B zas ów plik wygląda tak
[global] workgroup = GRUPA_ROBOCZA netbios name = Kasia server string = Samba Kasia map to guest = Bad User log file = /var/log/samba/log.%m max log size = 50 socket options = TCP_NODELAY SO_SNDBUF=16384 SO_RCVBUF=16384 IPTOS_LOWDELAY security = share printcap name = cups dns proxy = No unix charset = ISO8859-2 dos charset = 852 preferred master = Yes [homes] comment = Katalog Domowy guest ok = yes browseable = yes write ok = no [udostepnione] path = /home/kasia/Obrazki read only = yes browseable = yes guest ok = yes
Problem zaś jest taki.
Patrząc z kompa B wszystko gra.
Zas na kompie A nie widzę udostępnionych plikow jeśli mam podniesiony interferejs eth0.
Wystarczy polozyć eth0 i wszystko gra ale wtedy nie mam netu.
Co moze być przyczyną takiej sytuacji?