Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Chciałem zrobić sobie upgrade Etcha do (chyba) Lennego no i wstukuje w konsoli
apt-get dist-upgrade
i wypluwa mi tylko
Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... Gotowe Odczyt opisów zadań... Gotowe Budowanie bazy etykiet... Gotowe Nie zostaną zainstalowane, uaktualnione ani usunięte żadne pakiety. 0 pakietów uaktualnianych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie uaktualnianych. Do pobrania 0B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0B. Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... Gotowe lewiatan:/home/lewiatan# apt-get dist-upgrade Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności... Gotowe Obliczanie aktualizacji...Gotowe 0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
i moje pytania brzmią:
1. czy to dlatego, że wcześniej wydałem komendę po prostu "apt-get upgrade"?
2. jakim poleceniem mogę sprawdzić aktualną wersję mojego debianka?
3. czy mam zmienić repo na te dla Lennego?
z góry dzięki ;)
Ad2.
cat /etc/debian_version
Ad3.Oczywiscie że trzeba zmienić repozytoria.
Ad.1 Związane z Ad.3
Pozdrawiam
1. nie (tzn. w pewnym sensie tak, ale to akurat nie ten przypadek)
2. najprostszą opcją jest wyświetlenie pliku /etc/debian_version, choć ni ejest ona najlepsza — bo co to za odpowiedź "lenny/sid"? ;), najlepszą wersją jest analiza tego co się znajduje w /etc/apt/, przede wszystkim sources.list, w bardziej skomplikowanych przypadkach (mieszanie) również inne
3. oczywiście, apt to tylko menedzer pakietów, nie wróżka :)
Ostatnio edytowany przez azhag (2008-05-15 13:09:16)
Jak najbardziej. Oczywiście po drodze jeszcze update listy pakietów.
(Ech, człowiek który wymyślał nazwy komend do apt-geta pokpił sprawę.)
no i już jestem po upgrade ;) wygląda na to, że wsio poszło tak jak powinno, ale martwi mnie jedna kwestia, a mianowicie:
apt-get dist-upgrade Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Reading state information... Gotowe Obliczanie aktualizacji...Gotowe 0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych. 5 nie w pełni zainstalowanych lub usuniętych. After this operation, 0B of additional disk space will be used. Czy chcesz kontynuować [T/n]? t Konfigurowanie exim4-daemon-light (4.69-2+b1) ... Starting MTA:exim: incompatible command-line options or arguments invoke-rc.d: initscript exim4, action "start" failed. dpkg: błąd przetwarzania exim4-daemon-light (--configure): podproces post-installation script zwrócił kod błędu 1 dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie at: at zależy od mail-transport-agent; jednakże: Pakiet mail-transport-agent nie jest zainstalowany. Pakiet exim4-daemon-light dostarcza mail-transport-agent, ale nie został jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania at (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie exim4: exim4 zależy od exim4-daemon-light | exim4-daemon-heavy | exim4-daemon-custom; jednakże: Pakiet exim4-daemon-light nie jest jeszcze skonfigurowany. Pakiet exim4-daemon-heavy nie jest zainstalowany. Pakiet exim4-daemon-custom nie jest zainstalowany. dpkg: błąd przetwarzania exim4 (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie bsd-mailx: bsd-mailx zależy od exim4 | mail-transport-agent; jednakże: Pakiet exim4 nie jest jeszcze skonfigurowany. Pakiet mail-transport-agent nie jest zainstalowany. Pakiet exim4-daemon-light dostarcza mail-transport-agent, ale nie został jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania bsd-mailx (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie mailx: mailx zależy od bsd-mailx; jednakże: Pakiet bsd-mailx nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania mailx (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: exim4-daemon-light at exim4 bsd-mailx mailx E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
jeszcze mi zostały do zainstalowania stery nvidii, ale to jak już wrócę z targów w lublinie :)
dzięki ;)
Ja tak miałem to wywaliłem exima bo i tak go nie używam ;)
też nie mam exima...mozna śmiało wywalić jak się nie używa. a co do reszty, to kolejny dist-upgrade powinien pomóc. wiem że jak robiłem dist-upgrade nie zaraz po instalacji base systemu tylko na działającym już dłuższy czas etchu to z reguły trzeba było kilka razy aptitude dist-upgrade wklepać zanim wszystko zaktualizował.