Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Chciałbym się zapytać czy może wiecie który plik muszę edytować żeby przy każdym otwarciu konsoli lub zalogowaniu sie przez ssh, wyświetlał się na samym początku jakiś tekst, komunikat w konsoli??
Z góry dziękuje za pomoc
Dodałem do pliku /etc/motd swój komunikat ale nie widzę rezultatu, otwieram konsole spod gnoma prze logo wuje sie na roota i nic, bez rezultatu.
Próbowałem też z pakietem „linuxlogo”, edytowałem w tym celu plik /etc/inittab edytowałem wszystkie terminale według schematu:
1:2345:respawn:/sbin/getty -f /etc/issue.linuxlogo 38400 tty1
.
znaczy się wpisałem linie "-f /etc/issue.linuxlogo" między getty a numer we wszystkich terminalach.
Ale rezultat widzę dopiero jak wyłączę gdm.
Czemu to nie działa??
chciałbym osiągnąć coś podobnego
Rancorwe login: Password: Last login: Sun Oct 19 19:41:58 2003 from goongsang _____________________________________ / If you think things can't get worse \ | it's probably only because you lack | \ sufficient imagination. / ------------------------------------- \ \ \ \ /\ ( ) .( o ). jeedo@Rancorwe ~ $
Ostatnio edytowany przez adar (2008-05-14 18:11:07)
Dzięki wielkie za pomoc. Już w pełni rozwiązałem mój problem
W takich sytuacjach wypada napisać jeszcze, w jaki sposób. Lub wprost powiedzieć, czyja podpowiedź okazała się kluczowa dla rozwiązania problemu.
Dzięki temu jeżeli ktoś będzie miał podobny problem, ma szansę na znalezienie odpowiedzi.