Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Próbuje zainstalować pakiet: iscan_2.3.0-2_i386.deb do obsługi skanera epson perfection V100 photo. Przy instalowaniu wywala mi:
debian:/home/ania/epson# dpkg -i iscan_2.3.0-2_i386.deb (Odczytywanie bazy danych ... 203718 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.) Rozpakowanie iscan (z iscan_2.3.0-2_i386.deb) ... dpkg: błąd przetwarzania iscan_2.3.0-2_i386.deb (--install): próba nadpisania "/usr/share/man/man5/sane-epkowa.5.gz", który istnieje także w pakiecie libsane-extras dpkg-deb: podproces paste został zabity sygnałem (Przerwany potok) Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: iscan_2.3.0-2_i386.deb debian:/home/ania/epson#
dodam, że pakiet iscan_2.3.0-2_i386.deb jest przerobiony z rpm przy pomocy aliena.
Próba usunięcia pakietu libsane-extras kończy się komunikatem:
debian:~# aptitude purge libsane-extras Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Reading state information... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Odczyt opisów zadań... Gotowe Następujące pakiety mają NIESPEŁNIONE zależności: libsane Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE: libsane-extras{p} 0 pakietów uaktualnianych, 0 instalowanych, 1 do usunięcia i 0 nie uaktualnianych. Do pobrania 0B archiwów. Zwolnione po rozpakowaniu: 528kB. Następujące pakiety mają niespełnione zależności: libsane: Wymaga: libsane-extras (>= 1.0.19.1) którego nie można zainstalować Rozwiązywanie problemów... Następujące działania rozwiążą problemy z zależnościami: Usunięcie następujących pakietów: gimp2.0-quiteinsane kde kdegraphics kooka libkscan1 libsane libwine-sane quiteinsane wine Pozostawienie następujących problemów z zaleznościami: kipi-plugins poleca kooka Wynik: -1329 Zaakceptować rozwiązanie? [Y/n/q/?]
Proszę o pomoc.
Ostatnio edytowany przez pokrak (2008-05-10 11:55:38)
sane obsługuje Twój skaner. Nie musisz nic dodatkowego instalować. Należy w pliku konfiguracyjnym odhaszować opcję obsługi Twojego modelu.
Potem:
sane-find-scanner scanimage -L
Kooka jest bardzo przyjazna do obsługi skanera.
Sterowniki, lub programy do obsługi tak trudnego sprzętu - tym bardziej przealienowane normalnie się wykładają.
kooka i xsane widzą skaner, ale pojawił się niefart - lampa się nie świeci i nie przesuwa a powinna. Zasilanie jest bo podświetlenie klawiszy skanera świeci. Skaner był przez około 3 miesiące nieużywany.
Czy to oznacza śmierć skanera?
nie, to oznacza zastosowany zły sterownik - wybierz inny. Ten skaner naprawdę dobrze działa pod linem
chodzi o to, że po podłączeniu skanera do sieci powinna zapalić się i przesunąć lampa a ona ani drgnie.
Skaner zainstalowałem wg instrukcji epsona. Kiedyś miałem etch a teraz pracuje na lennym.
A nie mógłbym go jakoś wstrzasnąć ;-)
szukaj sam do poniedziałku, dopiero wtedy będę miał dostęp do kompa z odpowiednimi ustawieniami
Miałeś racje. Zapomniałem pobrać i zainstalować iscan-plugin-gt-s600-2.0.0-1.c2.i386.rpm.
Teraz chula.
Jak oznaczyć zakończony wątek?
PS
Czy to normalne, jak odpalam xsane otwiera się okno w którym są dostępne urządzenia: skaner i karta telewizyjna leadatek winfast
Dziękuje
pokrak napisał(-a):
Jak oznaczyć zakończony wątek?
najlepiej dodając "[solved]" w temacie (edytujesz pierwszy post)