Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
hejka
zainstalowalem standartowo z aptitude apache2 +libapache2-mod-php oraz phpmyadmin + php5 i mam problem. Jak odpalam strone dostaje:
"Internal Server Error
The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.
Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.
More information about this error may be available in the server error log.
Apache/2.2.4 (Ubuntu) PHP/5.2.3-1ubuntu6.3 Server at 127.0.0.1 Port 80"
natomiast w logu pokazuje:
[Thu May 01 00:48:46 2008] [error] [client 127.0.0.1] SoftException in Application.cpp:199: Script "/usr/share/phpmyadmin/index.php" resolving to "/usr/share/phpmyadmin/index.php" not within configured docroot
[Thu May 01 00:48:46 2008] [error] [client 127.0.0.1] Premature end of script headers: index.php
Proszę o pomoc z gory bardzo dziekuje :)
a spróbuj w konfiguracji apache, zrobić virtualhosta określ jego docroot na /var/www/phpmyadmin przykładowo i tam też wsadź ten skrypt lub zrób sobie redirecta w virtualhoscie - nie pamietam jak to jest dokladnie z phpmyadminem ale nigdy takich problemow nie mialem, wydaje mi sie, ze apache po prostu nie moze siegnac do katalogu /usr/share - byc moze problem lezy w uprawnieniach lub konfiguracji a2.
no hej, powiem szczerze że zmieniałem uprawnienia w phpmyadminie i to nic nie dało :( ten sam prbolem miałem z inną stroną w php-pie napisną - pachnie mi to coś z konfiguracją apache2, chociaż moduł php-a w apachu niby załadowany. Gdzies na forum czytałem że któraś z wersji ubuntu miała taki problem (a ja działam właśnie na ubuntu), ale po aktualizacji było dobrze - ja mam najnowszą wersje i troche to dziwne .. ale popróbuje coś jeszcze :)
dzięki za info