Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Gdy probuje zainstalwac VirtualBox'a na Lenny'm (kernel 2.6.24-6 samemu kompilowany) dostaje :
# aptitude install virtualbox-ose Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Reading state information... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Odczyt opisów zadań... Gotowe Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: libxalan110{a} libxerces27{a} linux-image-2.6.24-1-486{a} virtualbox-ose virtualbox-ose-modules-2.6.24-1-486{a} 0 pakietów uaktualnianych, 5 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie uaktualnianych. Do pobrania 28,2MB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 85,1MB. Kontynuować? [Y/n/?]
Oznacza, to ze aptitude chce instalowac kernel 2.6.24-1 mimo ze mam nowszego. Co zrobic zeby VB dzialal na moim obecnym jadrze (modulach)?
Wywal to z repo i w sources.list wstaw ten wpis:
deb http://www.virtualbox.org/debian etch non-free
ja instalowałem z deb'a dostępnego na stronie producenta. Problem oczywiście pojawił się jak zaktualizowałem sobie kernela, ale wystarczy wtedy wydać komendę:
/etc/init.d/vboxdrv setup
:)