Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Żeby mi TV działało pod Debkiem za każdym razem robię z palca:
rmmod tuner rmmod cx8800 rmmod cx88xx modprobe videodev modprobe cx88xx card=16 modprobe cx8800
Oczywiście mogę to wpakować w plik jakiś tv.sh i nadać mu +x, ale nie w tym problem... W jakich plikach dokonać zmian, żeby system przy starcie ładował co trzeba (czyli NIE ładował TUNER i ładował cx88xx z parametrem i na końcu cx8800)?
Pytanie może n00bkowate, ale co tam - jakoś muszę się nauczyć :D
Ostatnio edytowany przez misioooo (2008-04-29 23:55:10)
moduły niepożądane:
blacklist moduł
w /etc/modprobe.d/blacklist
pakiety moduły pożądane:
moduł
w /etc/modprobe /etc/modules
Ostatnio edytowany przez azhag (2008-04-30 08:37:39)
Dziękuję azhag. Wpisy zrobione - jutro restart to się okaże czy wszystko gra jak trzeba. Miłej nocki!
Nie tak panowie nie tak.
Dopisz sobie do /etc/modprobe.d/aliases
alias char-major-81 videodev options i2c-algo-bit bit_test=1 alias char-major-81-0 cx88xx alias char-major-81-1 off alias char-major-81-2 off alias char-major-81-3 off options cx88xx card=16
Po restarcie musi działać.
P.S. Masz kartę KWorld LTV883RF ?
Mam jakąś starą KWorld - nie wiem jaki model, ale na ustawieniu CARD=16 i bez wpisywania parametru TUNER działa elegancko - czyli 883RF albo pochodna ;) Wczoraj zamówiłem sobie kartę DVB SkyStar II - czas troszkę discovery pooglądać, a nie tylko TVP, polsat i tvn, hehe. Ponoć SkyStar II działa "z palca" pod linuxem (przynajmniej u znajomego pod ubuntu działa bez żadnej konfiguracji - zaraz po instalacji systemu).
ilin a w tym aliases nie powinno być jeszcze linijki gdzieś:
alias char-major-81-* cx8800 czy coś takiego?
Nie ja tak mm (dla ciut innej karty i działa)
Ale nic też nie stoi na przeszkodzie aby wpisać tak
alias char-major-81-0 cx88xx options cx88xx card=16 alias char-major-81-0 cx8800
Nie musi tez być koniecznie w tym pliku.
Możesz utworzyć w /etc/modprobe.d/aliases pliczek np tv i do niego to wklepać.
Pozdrawiam
Okej. Metoda z edycją modules i blacklist nie za bardzo działa - z tego co widzę to moduły ładują się, ale i tak ten TUNER jest ładowany jakoś... I nie mam dźwięku tylko sam obraz. Teraz testuję zmiany w aliases.
Ok. Metoda z ALIASES działa i już TV moge oglądać zaraz po odpaleniu systemu!
Ostatnio edytowany przez misioooo (2008-04-30 10:26:37)
Załaduj moduły ręcznie jak to wczesniej robiłes i jak będzie dźwięk to zerknij do /var/log/dmesg jaki masz tuner
Potem jeszcze dopisac w options cx88xx tuner=nr
Strony: 1