Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Probuje zainstalowac vdra zgodnie z opisem zamieszczony w dziale artykuły: Instalacja VDR (dot. wersji 1.4.7) (PDF 99 kb). Pracuje na lennym i doszedłem do momentu (strona 2)"teraz przystępujemy do właściwej kompilacji (budowa debów) VDRa";
chodzi dokładnie o polecenie
fakeroot dpkg-bulidpackage -us -uc -tc
które wywala:
torpeda:/usr/src/linux-vdr/vdr/vdr# fakeroot dpkg-buildpackage -us -uc -tc
dpkg-buildpackage: pakiet źródłowy vdr
dpkg-buildpackage: wersja pakietu źródłowego 1.4.7-2ctvdr4+sc1
dpkg-buildpackage: źródła zmienione przez VDR Fan <no@mail.ad>
dpkg-buildpackage: architektura gościa i386
dpkg-checkbuilddeps: Niespełnione zależności budowania pakietu:libjpeg62-dev dpatch libcap-dev libncurses5-dev
dpkg-buildpackage: ostrzeżenie: Niespełnione zależności/konflikty czasu budowania; przerywanie.
dpkg-buildpackage: ostrzeżenie: (Użyj opcji -d, aby to obejść).
oczywiście sciagnąłem vdra w wersji : vdr-1.4.7-2ctvdr4-sc1_sc-0.6.2-5_sc-0.8.5-2_deb_src.tar.bz2
artykuł opisuje wersję: vdr-1.4.7-2ctvdr2-sc1_sc-0.6.2-5_sc-0.8.1-4_deb_src.tar.bz2
nie wiem zbytnio jak rozwiązać ten problem z zależnościami dlatego prosze o pomoc.
nie jest to moja mocna strona, bo daaawno nie budowałem własnych paczek, ale może upewnij się, że masz zainstalowane w systemie wymienione tutaj pakiety:
torpeda80 napisał(-a):
dpkg-checkbuilddeps: Niespełnione zależności budowania pakietu:libjpeg62-dev dpatch libcap-dev libncurses5-dev
faktycznie pomoglo doinstalowalem pare paczek tj.:
dpkg-dev file gcc g++ libc6-dev make patch perl autoconf automake dh-make debhelper fakeroot devscripts g77 gpc lintian strace oraz slynne libjpeg62-dev dpatch libcap-dev libncurses5-dev i ruszylo do przodu.
mam jeszcze problem z rozpakowaniem pliku :
vdr--plugin-sc_0.6.2.orig.tar.gz
tzn.:
torpeda:/usr/src/linux-vdr/vdr# tar -xjvf vdr-plugin-sc_0.6.2.orig.tar.gz
bzip2: (stdin) is not a bzip2 file.
tar: Child returned status 2
tar: Zakończenie z błędem z powodu uprzednich błędów
w sumie nie wiem czy tak mozna ale rozpakowalem plik vdr-plugin-sc_0.6.2.orig.tar.gz
w mc-F2-x nastepnie spatchowale i przy budowaniu paczki otrzymuje:
/usr.../vdr-plugin-sc_orgin#fakeroot dpkg-buildpackage -us -uc -tc
...
...ok
...ok
dpkg-source -b vdr-plugin-sc-0.6.2.orig
dpkg-source: ostrzeżenie: katalog źródłowy './vdr-plugin-sc-0.6.2.orig' nie jest w postaci <pakiet_źródłowy> 'vdr-plugin-sc-0.6.2'
dpkg-source: ostrzeżenie: nazwa katalogu .orig vdr-plugin-sc-0.6.2.orig.orig nie jest w postaci <pakiet>-<wersja_główna> (oczekiwano vdr-plugin-sc-0.6.2.orig)
dpkg-source: budowanie vdr-plugin-sc, używając istniejącego vdr-plugin-sc_0.6.2.orig.tar.gz
dpkg-source: budowanie vdr-plugin-sc w vdr-plugin-sc_0.6.2-5.diff.gz
dpkg-source: ostrzeżenie: prawa dostępu 0755 wykonywalnego pliku 'debian/patches/06_3des.dpatch' nie będą dołączone do pliku różnic
dpkg-source: ostrzeżenie: prawa dostępu 0755 wykonywalnego pliku 'debian/patches/01_Makefile.dpatch' nie będą dołączone do pliku różnic
dpkg-source: ostrzeżenie: prawa dostępu 0755 wykonywalnego pliku 'debian/patches/05_mecm.dpatch' nie będą dołączone do pliku różnic
dpkg-source: budowanie vdr-plugin-sc w vdr-plugin-sc_0.6.2-5.dsc
debian/rules build
/usr/share/vdr-dev/make-special-vdr.sh debian/rules build SPECIAL_VDR_SUFFIX='' MAKE_SPECIAL_VDR='' NO_CHECKBUILDDEPS=''
test -d debian/patched || install -d debian/patched
dpatch apply-all
applying patch 01_Makefile to ./ ... ok.
applying patch 05_mecm to ./ ... ok.
applying patch 06_3des to ./ ... ok.
dpatch cat-all >>patch-stampT
mv -f patch-stampT patch-stamp
dh_testdir
touch configure-stamp
dh_testdir
/usr/bin/make all DVBDIR=/usr VDRDIR=/usr/include/vdr LIBDIR=.
make[1]: Wejście do katalogu `/usr/src/linux-vdr/vdr/vdr-plugin-sc-0.6.2.orig'
make[1]: Opuszczenie katalogu `/usr/src/linux-vdr/vdr/vdr-plugin-sc-0.6.2.orig'
make[1]: Wejście do katalogu `/usr/src/linux-vdr/vdr/vdr-plugin-sc-0.6.2.orig'
g++ -O2 -g -fPIC -Wall -Woverloaded-virtual -c -DPLUGIN_NAME_I18N='"sc"' -DOPENSSL_HAS_AES -DAPIVERSNUM=10405 -D_GNU_SOURCE -I/usr/include/vdr sc.c
sc.c: In static member function 'static cCam* cSoftCAM::Init(const cDevice*)':
sc.c:805: error: 'class cCiHandler' has no member named 'GetCaFd'
make[1]: *** [sc.o] Błąd 1
make[1]: Opuszczenie katalogu `/usr/src/linux-vdr/vdr/vdr-plugin-sc-0.6.2.orig'
make: *** [build-stamp] Błąd 2
dpkg-buildpackage: niepowodzenie: debian/rules build zwrócił status błędu 2
czy mozecie powiedzic jak pozbyc sie bledu?
jeśli nie nazwałeś oryginalnego archiwum ze źródłami programu w sposób: nazwapakietu_wersja.orig.tar.gz, to program dpkg-source nie wygeneruje poprawnego pliku .diff.gz!
Kiedy pierwszy raz wgrywasz pakiet do archiwum, powinieneś załączyć oryginalny plik źródłowy orig.tar.gz. Jeśli wersja pakietu nie jest rewizją -0 lub -1, musisz wykonać polecenie dpkg-buildpackage z opcją "-sa". Z drugiej strony opcja "-sd" wymusi wyłączenie oryginalnego źródła orig.tar.gz.
Ja osobiśćie paczek nie robie bo jakoś kutfa wole zubra
odsyłam do czytańia http://www.debian.org/doc/manuals/maint-guide/ch-start.pl.html
i enter
Gdy masz duży pakiet, to możesz nie chcieć budować go od nowa za każdym razem, gdy zmienisz jakiś szczegół w pliku debian/rules. Dla celów testowych możesz stworzyć plik .deb bez przebudowywania źródeł programu:
fakeroot debian/rules binary
nie rozumiem
Ryszard napisał(-a):
"jeśli nie nazwałeś oryginalnego archiwum ze źródłami programu w sposób: nazwapakietu_wersja.orig.tar.gz, to program dpkg-source nie wygeneruje poprawnego pliku .diff.gz!"
1.stworzyłem /usr/src/linux-vdr/vdr
2.w tym katalogu rozpakowałem plik vdr-1.4.7-2ctvdr4-sc1_sc-0.6.2-5_sc-0.8.5-2_deb_src.tar.bz2
3.rozpakowałem vdr_1.4.7.orig.tar.gz
4. stworzyl sie katalog vdr_1.4.7
5.rozpakowałem late: gzip -d vdr_1.4.7-2ctvdr2+sc1.diff.gz
6. polatalem: patch -p0 < vdr_1.4.7-2ctvdr2+sc1.diff
7. w katalogu vdr_1.4.7 przeszedlem do kompilacji: fakeroot dpkg-buildpackage -us -uc -tc
8.po skonczeniu stworzyl mi pliki deb ktore zainstalowalem
jesli chodzi o plugin-sc to wychodza problemy - robie przeciez analogicznie j.w.
1.w katalogu /usr/src/linux-vdr/vdr rozpakowuje plugina: tar -xzvf vdr-plugin-sc_0.6.2.orig.tar.gz
2.tworzy sie katalog vdr-plugin-sc_0.6.2.orig (w vdr nie bylo rozszerzenia orig)
3. rozpakowuje late: gzip-d vdr-plugin-sc_0.6.2-5.diff.gz
4.latam:patch -p0 <vdr-plugin-sc_0.6.2-5.diff
5.wchodze do vdr-plugin-sc_0.6.2.orig
6. kompiluje fakeroot dpkg-buildpackage -us -uc -tc
7.wyskakuje bład ten podany w poscie poprzednim
probowalem zmienic nazwe we wtyczce vdr-plugin-sc_0.6.2.orig na vdr-plugin-sc_0.6.2 (po rozpakowaniu przekopiowalem zawartosc katalogu orig do vdr-plugin-sc_0.6.2)
ale otrzymuje nastepujacy komunikat:
05_mecm not applied to ./ . 01_Makefile not applied to ./ . rm -rf patch-stamp patch-stampT debian/patched dpkg-source -b vdr-plugin-sc-0.6.2 dpkg-source: budowanie vdr-plugin-sc, używając istniejącego vdr-plugin-sc_0.6.2.orig.tar.gz dpkg-source: budowanie vdr-plugin-sc w vdr-plugin-sc_0.6.2-5.diff.gz dpkg-source: ostrzeżenie: prawa dostępu 0755 wykonywalnego pliku 'debian/patches/06_3des.dpatch' nie będą dołączone do pliku różnic dpkg-source: ostrzeżenie: prawa dostępu 0755 wykonywalnego pliku 'debian/patches/01_Makefile.dpatch' nie będą dołączone do pliku różnic dpkg-source: ostrzeżenie: prawa dostępu 0755 wykonywalnego pliku 'debian/patches/05_mecm.dpatch' nie będą dołączone do pliku różnic dpkg-source: budowanie vdr-plugin-sc w vdr-plugin-sc_0.6.2-5.dsc debian/rules build /usr/share/vdr-dev/make-special-vdr.sh debian/rules build SPECIAL_VDR_SUFFIX='' MAKE_SPECIAL_VDR='' NO_CHECKBUILDDEPS='' test -d debian/patched || install -d debian/patched dpatch apply-all applying patch 01_Makefile to ./ ... ok. applying patch 05_mecm to ./ ... ok. applying patch 06_3des to ./ ... ok. dpatch cat-all >>patch-stampT mv -f patch-stampT patch-stamp dh_testdir touch configure-stamp dh_testdir /usr/bin/make all DVBDIR=/usr VDRDIR=/usr/include/vdr LIBDIR=. make[1]: Wejście do katalogu `/usr/src/linux-vdr/vdr/vdr-plugin-sc-0.6.2' sc.c:67:2: error: #error You MUST patch the VDR core with the supplied patch. Next time read the README first. sc.c:70:2: error: #error Your VDR core is patched with an outdated patch version. Please upgrade to the supplied version. g++ -O2 -g -fPIC -Wall -Woverloaded-virtual -c -DPLUGIN_NAME_I18N='"sc"' -DOPENSSL_HAS_AES -DAPIVERSNUM=10405 -D_GNU_SOURCE -I/usr/include/vdr sc.c sc.c:67:2: error: #error You MUST patch the VDR core with the supplied patch. Next time read the README first. sc.c:70:2: error: #error Your VDR core is patched with an outdated patch version. Please upgrade to the supplied version. sc.c: In static member function 'static cCam* cSoftCAM::Init(const cDevice*)': sc.c:805: error: 'class cCiHandler' has no member named 'GetCaFd' make[1]: *** [sc.o] Błąd 1 make[1]: Opuszczenie katalogu `/usr/src/linux-vdr/vdr/vdr-plugin-sc-0.6.2' make: *** [build-stamp] Błąd 2 dpkg-buildpackage: niepowodzenie: debian/rules build zwrócił status błędu 2
http://dug.net.pl/faq/faq-6-183-Budowanie_prostego_ … 3%B3delka.php
dalej robisz te same błedy pisałem o tym czy nie fakeroot debian/rules binary wiec co kutfa
probowalem juz na rozne sposoby ale nadal nie wiem gdzie tkwi problem
czy moze ktos objasnic co oznaczaja wpisy (pogrubienie):
(co to jest VDR core?)
sc.c:67:2: error: #error You MUST patch the VDR core with the supplied patch. Next time read the README first.
sc.c:70:2: error: #error Your VDR core is patched with an outdated patch version. Please upgrade to the supplied version.
Budowanie prostego debka niestety nie pomoglo mimo kilkunastu prob wykonanych wedlug opisu.
nie chce siac fermentu ale ja se dawno temu dalem tym spokoj. kupilem se normalny tuner (dreambox dm500)i nie bawie sie z vdrem. generalnie nie chcialo mi sie na to czasu marnowac.
nic zlego nie jest w vdr repo ale chodzi mi o wtyczke vdr-plugin-sc chcialem potestowac dla celów naukowych. samego vdra udalo mi sie zbudowac z paczki mam problem z ta wtyczka. i za nic nie chce dac sie zbudowac. ten opis w artykulach ktory tam sie znajduje troche nie dziala.
ok dzieki za wsparcie musze troche bardziej sie wglebic w budowanie debów. pozdrawiam