Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam serdecznie!
Potrzebuję prosty detektor skanowania portów na desktopie. Po poszukiwaniach wybrałem pakiet iplog niestety myślę, że z powodu architektury amd64 nie mogę programu zainstalować i dochodzę do momentu
./configure loading cache ./config.cache checking for a BSD compatible install... /usr/bin/install -c checking whether build environment is sane... yes checking whether make sets ${MAKE}... yes checking for working aclocal... missing checking for working autoconf... missing checking for working automake... missing checking for working autoheader... missing checking for working makeinfo... found checking whether to enable maintainer-specific portions of Makefiles... no checking whether make sets ${MAKE}... (cached) yes checking for gcc... gcc checking whether the C compiler (gcc ) works... yes checking whether the C compiler (gcc ) is a cross-compiler... no checking whether we are using GNU C... yes checking whether gcc accepts -g... yes checking for a BSD compatible install... /usr/bin/install -c checking host system type... Invalid configuration `x86_64-unknown-linux-gnu': machine `x86_64-unknown' not recognized checking for __attribute__... no checking for dprintf... yes checking for vasprintf... yes checking for getopt_long... yes checking for localtime_r... yes checking for inet_aton... yes checking for vsnprintf... yes checking for snprintf... yes checking for getpagesize... yes checking how to run the C preprocessor... gcc -E checking for paths.h... yes checking for sys/sockio.h... no checking for ANSI C header files... yes checking for u_int32_t... yes checking for u_int16_t... yes checking for u_int8_t... yes checking for ipaddr_t... no checking for in_port_t... yes checking for pthread_create in -lpthread... yes checking for pthread_cancel in -lpthread... yes checking for getservbyport_r... yes checking whether getservbyport_r takes 6 args... yes checking for gethostbyaddr_r... yes checking whether gethostbyaddr_r takes 8 args... yes checking for getprotobynumber_r... yes checking whether getprotobynumber_r takes 5 args... yes checking for pcap_open_live in -lpcap... no Error: libpcap is required to build this package. Error: See the README file.
Czy istnieje prosty sposób na kompilację? Nie mam doświadczenia w kompilowaniu.
Jeżeli nie to jaki inny pakiet użyć, aby mieć możliwość wychwytywania skanowania, wolałbym używać niewielki prosty i bezpieczny program o ile taki jest.
Liczę na poradę i pomoc
Pozdrowienia
Sam sposób kompilacji jest prosty i opiera się na "trzech królach" ( nie nie na alt+ctrl+del ;) ) ./configure, make , make install chyba że w readme od programu zalecono inaczej. W twoim przypadku to nie problem z kompilacja a z brakiem biblioteki libpcap odpowiedzialnej za przestawienie karty sieciowej w stan "promiscuous mode" czyli krótko by mógł przechwytywac pakiety. Zainstaluj ta biblioteke i powinno byc wszystko ok.
aptitude install libpcap0.8
Ostatnio edytowany przez ba10 (2008-03-27 10:38:52)
ba10 napisał(-a):
Zainstaluj ta biblioteke i powinno byc wszystko ok.
Kod:
aptitude install libpcap0.8
W systemie posiadam bibliotekę 'libpcap0,8' w wersji 0.9.5-1 jest jeszcze w repo 'libpcap0.8-dev' z logo Debiana (sprawdzałem pod Synapticiem już wcześniej) - może ją trzeba zainstalować?
Przejrzałem plik Readme i autor zaleca instalację biblioteki libpcap0.5 — program napisany jest na przełomie wieków! może mam zbyt nową?
Dla wyjaśnienia instalację przeprowadzam w ten sposób:
gunzip iplog-2.2.3.tar.gz tar -xvf iplog-2.2.3.tar rm iplog-2.2.3.tar cd iplog-2.3.3 ./configure make make check make install
Mam utworzony katalog /iplog-2.3.3 (co prawda, nie wiem czy to poprawnie w swoim katalogu domowym /home),
a w nim jest plik configure
Jeszcze raz dziś wszedłem do tego katalogu i spróbowałem wykonać
./configure
niestety efekt jest taki sam jak w moim pierwszym poście.
EDIT:
W międzyczasie doczytałem się na forum, przy inym problemie, że trzeba doinstalować bibliotekę -dev i tak zrobiłem niestety wywal mi teraz błąd przy
make
fragment .................... gcc -DHAVE_CONFIG_H -I. -I. -I.. -g -O2 -D_REENTRANT -c iplog_options.c iplog_options.c: In function ‘print_help’: iplog_options.c:443: error: missing terminating " character iplog_options.c:444: error: invalid lvalue in decrement iplog_options.c:444: error: expected ‘)’ before ‘user’ iplog_options.c:478: error: missing terminating ' character iplog_options.c:493: error: missing terminating " character make[3]: *** [iplog_options.o] Błąd 1 make[3]: Opuszczenie katalogu `/home/xxxx/iplog-2.2.3/src' make[2]: *** [all-recursive] Błąd 1 make[2]: Opuszczenie katalogu `/home/xxxx/iplog-2.2.3/src' make[1]: *** [all-recursive] Błąd 1 make[1]: Opuszczenie katalogu `/home/xxxx/iplog-2.2.3'
EDIT2:
znalazłem jeszcze patcha, ale niestety moja wiedza jest zbyt nikła aby go zaaplikować.
Zastanawiam się czy jest sens męczyć się z kompilacją tego dość starego programu jeżeli od samego początku sprawia problemy
Pozdrowienia
Ostatnio edytowany przez DadaD (2008-03-27 15:34:10)
Osz, hmm nie próbowałem kompilowac i uruchamiac tego programu, był mi zbędny. Rób jak uważasz , może w wytrwałosci siła, a może , jesli to stary program to nowe kompilatory widzą jakis tam "problem" trudno mi stwierdzić. ;)
Strony: 1