Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie
Mam modem HSDPA/UMTS/EDGE, z którego łączę się z netem. Niestety on przydziela adresy Ip dynamicznie. Jak zatem mogę się połączyć do mojej podsieci przez ssh? Iptable oczywiscie mnie przyblokuje. Jak to rozwiązujecie? vpn? Mam teraz vpn-a po pptp, ale mając przydzielony adres ip ppp i tak nie mogę się połączyć z moją siecią.
Pozdrawiam
tripoli
Przyszło mi do głowy takie rozwiazanie .
Przypiąc kompa z modemem HSDPA do dyndns'a lub no-ip np. komphsdpa.dyndns.org i przsepuścić przez iptables ( tylko nie wiem czy iptables ma taką możliwość ).
Rozwiązanie mógłby być port knocking.
moze brutalne rozwiazanie - ale nie ograniczac dostepu ssh na iptables ?
bercik napisał(-a):
moze brutalne rozwiazanie - ale nie ograniczac dostepu ssh na iptables ?
... I do tego ustawić jakiś logiczny port, dobre hasło i opcjonalnie fail2ban .
ja na kompach gdzie z jakis wzgledow (dostep zza firwala blokujacego inne porty ...) musze miec ssh na 22 stosuje (zamiast failban'a) cos takiego w /etc/network/interfaces:
post-up iptables -I INPUT -p tcp --dport 22 -m state --state NEW -m recent --set post-up iptables -I INPUT -p tcp --dport 22 -m state --state NEW -m recent --update --seconds 1800 --hitcount 3 -j DROP pre-down iptables -F
i MaxAuthTries 1 w /etc/ssh/sshd_config
a gdy tylko moge to daje tez na innym porcie (wtedy jest spokoj bo robaki nie mardzua w logach) ...
Ostatnio edytowany przez bercik (2008-03-22 15:01:59)