Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Bardzo będę wdzięczna za odpowiedź (łopatologiczną)
na pytanie:
Jak sprawdzić pod Debianem temperatury dysku, procesora,
płyty głównej i pamięci?
Próbowałam :
halina@debian:~$ acpi -V
No ACPI support in kernel, or incorrect acpi_path ("/proc/acpi")
I od tego miejsca potrzebuję pomocy.
Zainteresuj się programem lm-sensors
Zainteresować się - a to znaczy?
Pewnie głupio, ale próbowałam instalować. Efekt:
Nie znaleziono pakietu, którego nazwa lub opis zawierałyby "im-sensors"
Gdybyś mógł jaśniej...
a jakie masz wpisy wpisy w /etc/apt/source.list ?? powinien byc tam normalnie ten pakiet :P zrob apt-get update , potem install a jak to niepomorze to packages.debian.org :)
halina napisał(-a):
Zainteresować się - a to znaczy?
Pewnie głupio, ale próbowałam instalować. Efekt:Nie znaleziono pakietu, którego nazwa lub opis zawierałyby "im-sensors"
Gdybyś mógł jaśniej...
Nie im-sensors tylko lm-sensors, l jak lizak :)
Po instalacji wykonaj sensors-detect, na wszystkie pytania odpowiedz twierdząco.
Szczególnie przy poniższym pytaniu, domyślnie nie jest ustawiona odpowiedź twierdząca.
To load everything that is needed, add this to /etc/modules: #----cut here---- # I2C adapter drivers i2c-nforce2 # Chip drivers asb100 w83l785ts #----cut here---- Do you want to add these lines automatically? (yes/NO)
Moduły mogą się różnić(np.: i2c-nforce2..) w zależności od sprzętu.
Uruchom ponownie komputer (lub użyj depmod -a, chociaż dla pewności uruchom ponownie) i z konta użytkownika wydaj polecenie sensors
Ostatnio edytowany przez sp3cu (2008-03-16 12:20:50)
halina napisał(-a):
Nie znaleziono pakietu, którego nazwa lub opis zawierałyby "im-sensors"
lm-sensors, L na początku
edit: ach, tracę refleks ;)
Do sprawdzenia temperatury dysku polecam hddtemp. Jest w repozytoriach. Pozdrawiam!
Ostatnio edytowany przez Piotr3ks (2008-03-16 13:53:30)
sp3cu dzięki. To o ten poziom przystępności chodziło (od lizaka poczynając).
Wszystko przebiegało gładko aż do finałowego polecenia (po restarcie):
halina@debian:~$ sensors
No sensors found!
Make sure you loaded all the kernel drivers you need.
Try sensors-detect to find out which these are.
Chyba wyższa wersja Debiana by się przydała z nowszym kernelem - czy tak?
Mam wersję Etch
Nie inaczej na polecenie podsuwane przez Piotr3ks:
debian:/home/halina# hddtemp
bash: hddtemp: command not found
Wielkie dzięki. Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez halina (2008-03-16 20:48:20)
Musiałaś pominąć dodawanie modułów do /etc/modules. Pokaż ten plik cat /etc/modules.
Całkiem możliwe że na
Do you want to add these lines automatically? (yes/NO)
odpowiedziałaś NO i odpowiednie moduły się nie dodały od /etc/modules.
Wydaj jeszcze raz sensors-detect i pokaż linijki podobne do tej:
#----cut here---- # I2C adapter drivers i2c-nforce2 # Chip drivers asb100 w83l785ts #----cut here----
halina napisał(-a):
Nie inaczej na polecenie podsuwane przez Piotr3ks:
debian:/home/halina# hddtemp
bash: hddtemp: command not foundWielkie dzięki. Pozdrawiam
Najpierw trzeba zainstalować ;), później z konta roota wydać:
Dla dysków sata
hddtemp /dev/sda
Dla dysków pata
hddtemp /dev/hda
Ostatnio edytowany przez sp3cu (2008-03-16 17:53:35)
No sensors found! Make sure you loaded all the kernel drivers you need. Try sensors-detect to find out which these are
U mnie na etchu, ze standardowym jajkiem też niepokazuje temperatur mimo dodania modułów do pliku /etc/modules. Kwestia włączenia któregoś modułu w jądrze , jeżeli dobrze pamiętam to i2c. Moze spróbuj zainstalować tym sposobem:
http://www.debian.one.pl/index.php?url=13
sp3cu - było tak.
Najpierw:
halina@debian:~$ cat /etc/modules # /etc/modules: kernel modules to load at boot time. # # This file contains the names of kernel modules that should be loaded # at boot time, one per line. Lines beginning with "#" are ignored. loop sbp2
Potem (wklejam teraz całość, później skrócę, żeby się tak nie panoszyć na forum):
debian:/home/halina# sensors-detect # sensors-detect revision 4171 (2006-09-24 03:37:01 -0700) This program will help you determine which kernel modules you need to load to use lm_sensors most effectively. It is generally safe and recommended to accept the default answers to all questions, unless you know what you're doing. We can start with probing for (PCI) I2C or SMBus adapters. Do you want to probe now? (YES/no): Yes Probing for PCI bus adapters... Sorry, no known PCI bus adapters found. We will now try to load each adapter module in turn. If you have undetectable or unsupported adapters, you can have them scanned by manually loading the modules before running this script. We are now going to do the I2C/SMBus adapter probings. Some chips may be double detected; we choose the one with the highest confidence value in that case. If you found that the adapter hung after probing a certain address, you can specify that address to remain unprobed. Some chips are also accessible through the ISA I/O ports. We have to write to arbitrary I/O ports to probe them. This is usually safe though. Yes, you do have ISA I/O ports even if you do not have any ISA slots! Do you want to scan the ISA I/O ports? (YES/no): Yes Probing for `National Semiconductor LM78' at 0x290... No Probing for `National Semiconductor LM78-J' at 0x290... No Probing for `National Semiconductor LM79' at 0x290... No Probing for `Winbond W83781D' at 0x290... No Probing for `Winbond W83782D' at 0x290... No Probing for `Winbond W83627HF' at 0x290... No Probing for `Silicon Integrated Systems SIS5595'... No Probing for `VIA VT82C686 Integrated Sensors'... No Probing for `VIA VT8231 Integrated Sensors'... No Probing for `AMD K8 thermal sensors'... No Probing for `IPMI BMC KCS' at 0xca0... No Probing for `IPMI BMC SMIC' at 0xca8... No Some Super I/O chips may also contain sensors. We have to write to standard I/O ports to probe them. This is usually safe. Do you want to scan for Super I/O sensors? (YES/no): Yes Probing for Super-I/O at 0x2e/0x2f Trying family `ITE'... Yes Found unknown chip with ID 0x0f00 Trying family `National Semiconductor'... No Trying family `SMSC'... Yes Found unknown chip with ID 0x0f00 Trying family `VIA/Winbond/Fintek'... No Probing for Super-I/O at 0x4e/0x4f Trying family `ITE'... No Trying family `National Semiconductor'... No Trying family `SMSC'... No Trying family `VIA/Winbond/Fintek'... No Sorry, no sensors were detected. Either your sensors are not supported, or they are connected to an I2C or SMBus adapter that is not supported. See doc/FAQ, doc/lm_sensors-FAQ.html or http://www.lm-sensors.org/wiki/FAQ (FAQ #4.24.3) for further information. If you find out what chips are on your board, check http://www.lm-sensors.org/wiki/Devices for driver status
Poszłam na wskazaną stronę Wiki, ale poprzestałam na oględzinach
(nie znam angielskiego), znalazłam znajome: i2c-2.10.5.
Wniosek: wygląda na to, że to za wysokie progi (intelektualne)
i trzeba z temperatur zrezygnować. Nie chciałabym swoim problemem
zajmować Ci najbliższej dekady.
Jeszcze raz dzięki za uczynność i wyrozumiałość
Piotr3ks - link nieoceniony, ale wobec "zamętu w głowie"
dodany do zakładek dla późniejszego studiowania (!!!)
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez halina (2008-03-16 20:04:57)
Jaka wersja jądra? Mi na jakimś niskim za cholerę lm-sensors nie chciał działać, dopiero po upgrade'owaniu do nowszego ruszył bez zbędnych ceregieli.
azhag napisał(-a):
Jaka wersja jądra?
2.6.18-6-686
Instalator (netinstall) przedstawił mi 4 (!)do wyboru.
Ten był oznaczony, więc - z braku kryteriów - tego wybrałam.
Dobry wieczór
Według tego opisu nigdy nie miałem bubu i kuku
A tak w temacie dysków http://pl.wikibooks.org/wiki/Smartmontools a do monitorowania polecam Conky
Offtop
Azhag napisał(-a):
edit: ach, tracę refleks ;)
Ja już mam refleks szachisty, więc się chłopie nie przejmuj ;)
Ostatnio edytowany przez Zbooj (2008-03-16 22:12:10)
Ryszard napisał(-a):
Według tego opisu nigdy nie miałem bubu i kuku
Tę właśnie stronę podał mi kilka godzin temu Piotr3ks,
zapowiada się ciekawie, ale studiowanie odkładam do jutra.
Zbooj - dzięki, bardzo przydatne.
<smartmontools> już zainstalowałam, w atrybutach smart - temperatura dysku.
Co do <conky> to już jutro ze słownikiem angielsko-polskim.
Dobranoc
Ostatnio edytowany przez halina (2008-03-16 22:25:19)
halina napisał(-a):
azhag napisał(-a):
Jaka wersja jądra?
2.6.18-6-686
Instalator (netinstall) przedstawił mi 4 (!)do wyboru.
Ten był oznaczony, więc - z braku kryteriów - tego wybrałam.
spróbuj zainstalować nowsze (z backportów) i na nim użyć lm-sensors
Na jajku 2.6.22.4 z Backportów Lm-sensors bezproblemowo śmiga. Tylko pamiętaj, że jak zainstalujesz jądro ( instaluj je się jak każdy pakiet ) to będzie potrzebne ponowne zainstalowanie sterowników do karty graficznej , chyba że używasz ustawień zwykłych - po instalacyjnych. Pozdrawiam!
Dodanie backportów:
W pliku /etc/apt/sources.list dodajesz wpis:
deb http://www.backports.org/debian etch-backports main contrib
i wydajesz polecenie w konsoli:
wget -O - http://backports.org/debian/archive.key | apt-key add -
I później tylko
aptitude update
aptitude install linux-image-2.6.22-4
Ostatnio edytowany przez Piotr3ks (2008-03-17 18:58:21)
Piotr3ks
Po przeczytaniu porady, którą dał azhag od rana rozmyślam
jak się przyznać, że nie mam pojęcia "czym się to je".
Uratowałeś sytuację. Wielkie dzięki.
Pozdrawiam
nastepnym razem mozesz sobie zapodać i wyszukac dany pakiet
http://www.debian.org/distrib/packages
debian reference jest ładny opis symulacji danej paczjki oraz przebieg całej instalacji
spróbuj zainstalować nowsze (z backportów) i na nim użyć lm-sensors
Azhag się rozpędził, on już jest zrośnięty z Debianem ;) musisz mu wybaczyć :)
Chodziło mu o instalację nowszej wersji jądra z repozytorium Backports.
Backporty to repozytorium z nowoczesnymi wersjami pakietów Debiana dostosowanymi (przekompilowanymi) do stabilnej wersji.
Po kolei to co zrobił Piotr3ks
Dodał do sources.list nowe repozytorium z pakietami a następnie zweryfikował jego autentyczność. Zupdejtował liste pakietów i zainstalował nowe jądro które GRUB automatycznie dopisał do listy startu.
halina napisał(-a):
Piotr3ks
Po przeczytaniu porady, którą dał azhag od rana rozmyślam
jak się przyznać, że nie mam pojęcia "czym się to je".
Uratowałeś sytuację. Wielkie dzięki.
Pozdrawiam
Nie krępuj się, tu są sami swoi. :-)
Zbooj: Bardzo dobrze to podsumowałeś :)
Pozdrowionka!
Zbooj napisał(-a):
Azhag się rozpędził, on już jest zrośnięty z Debianem ;) musisz mu wybaczyć :)
Naprawdę potrafię docenić profesjonalizm Ashaga i Twoje poczucie humoru (wiem również o takim wynalazku, który nazywa się Google).
Obydwu Panów pozdrawiam
Ryszard - przydatność tego linka trudno przecenić.
Skoro już korzystam z taryfy ulgowej dla "rozwiniętych inaczej" - to jeszcze jedna prośba.
Kiedy doszłam do instalowania jajka, otrzymałam taką ofertę:
Nie znaleziono pakietu "linux-image-2.6.22-4". Następujące pakiety mają "linux-image-2.6.22-4" w nazwie: linux-image-2.6.22-4-k7 linux-image-2.6.22-4-vserver-k7 linux-image-2.6.22-4-686-bigmem linux-image-2.6.22-4-amd64 linux-image-2.6.22-4-486 linux-image-2.6.22-4-686 linux-image-2.6.22-4-vserver-686 Następujące pakiety zostały zatrzymane: unzip
Co wybrać?
K7, 486, 686, amd64 itd... to architektura procesora. Wszystkie nowoczesne procesory bazują na i686. Najbezpieczniej zainstalować linux-image-2.6.22-4-686. Do tego możesz dorzucić linux-headers-2.6.22-4-686 i build-essential - te pakiety pomogą w instalacji binarnych sterowników Nvidii.
Po operacji restart komputera i ponowna konfiguracja lm-sensors >> sensors-detect
PS: Proponuję od początku używać aptitude, zamiast apt-geta.
Ostatnio edytowany przez sp3cu (2008-03-17 23:50:25)
sp3cu i tak wróciliśmy do początku.
Czy te wyniki dobre? Bo nic mi się w laptopie nie gotuje.
halina@debian:~$ sensors adm1032-i2c-0-4c ERROR: Can't get adapter or algorithm?!? M/B Temp: +39°C (low = -128°C, high = +105°C) CPU Temp: +44.1°C (low = -128.0°C, high = +50.0°C) M/B Crit: +104°C (hyst = +94°C) CPU Crit: +103°C (hyst = +93°C)
Wszystkim, którzy pomagali - wielkie dzięki.
Debian wciąga. Już to czuję, że odwrotu nie ma.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez halina (2008-03-18 00:32:17)